Nieuwe mensachtige in cijfers

Naomi Vreeburg

11-12-2015 13:00:31

Diep in een Zuid-Afrikaanse grot zijn botten gevonden van een niet eerder bekende mensachtige: Homo naledi. De soort in cijfers. 

De grot Rising Star, ten noorden van het Zuid-Afrikaanse Johannesburg, lag bezaaid met botten van een soort. En niet zomaar een soort; een mensachtige die we nog niet eerder hadden ontdekt. Hij werd omgedoopt tot Homo naledi: sterrenmens. Maar wat weten we over de ontdekking? Een cijferlijstje over de mensachtige.

1413: Aantal botten afkomstig van het skelet van Homo naledi dat werd gevonden in de Rising Star-grot.

190: Aantal tanden dat is aangetroffen van Homo naledi. 137 daarvan lagen los in de grot, 53 exemplaren zaten nog vast aan kaken.

15: Minimaal aantal individuen van jong tot bejaard, waartoe deze botten hebben behoord.

150: De gemiddelde lengte in centimeters die een mannelijke volwassene van de soort Homo naledi moet hebben gehad.

45: Aantal kilogram dat een mannelijke volwassene van de soort Homo naledi moet hebben gewogen.

500: De gemiddelde herseninhoud in kubieke centimeter van Homo naledi. De vrouwen lijken een kleiner brein te hebben gehad dan de mannen.

Dit is een fragment uit het artikel ‘Is dit wel een homo?’ te vinden in KIJK 1/2016. Dit nummer ligt in de winkel vanaf 17 december 2015 tot en met 20 januari 2016.  

Hieronder een filmpje van Homo naledi:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Meer informatie:

Beeld: Mark Thiessen/National GeographicPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Artikelen