‘Ik word de laatste tijd soft van vroegere technologie’

VB

16-12-2011 13:00:11

Vivianne 2011

Bezit begint steeds meer iets van ‘last year’ te worden. Je hoeft niet zélf meer iets te hebben, je hoeft alleen maar online.

Als deze KIJK in de schappen prijkt, is de jaarwisseling nabij. Ik denk dat we ook komend jaar als mensheid wel weer gaan overleven. Al kan ik je van harte aanbevelen eens te googelen op ‘einde van de wereld’ en ‘2012’. Zonnestormen, de LHC, statistiek, de Maya’s, Nostradamus en zijn Derde Wereldoorlog, een plotselinge ijstijd of juist global warming… Het wordt als je sommige goed- (of juist fout-)gelovigen mag geloven een spectaculair laatste jaar.

Ik zou zeggen: na mij de zondvloed. Maar eerlijk is eerlijk, ik mijmer ook graag. Niet om dingen die gaan ophouden, maar meer over dingen die ooit waren. Ik word de laatste tijd soft van vroegere technologie. Een cassettebandje, het geluid van een telefoon met draaischijf, de aanblik van mijn allereerste mobieltje (een Pocketline Swing): ik krijg er een brok van in mijn keel. Weet je het nog: die allereerste keer dat je ‘inbelde’ op je modem? Ik kon dat piepende, knarsende geluid dromen en wist dan ook precies wanneer het ding géén verbinding zou gaan maken. Dan hoorde je een miniem verschil in toonhoogte.

Ik heb het kastje vervloekt en jarenlang nét niet het raam uit gegooid. Tegenwoordig ga ik de deur niet meer uit zonder mijn smartphone en heb ik via mijn wifi alle bibliotheken ter wereld in mijn broekzak. Ik kan zelfs vanuit mijn Haarlemse stulpje op mijn tablet college volgen aan de Universiteit van Stanford.

En mijn muziekcollectie, die heb ik overal bij me. Zelfs wat ik niet heb, heb ik toch. Bezit begint steeds meer iets van ‘last year’ te worden. Je hoeft niet zélf meer iets te hebben, je hoeft alleen maar online. Downloaden? Dat is al bijna van gisteren, overmorgen is het ‘cloud’.

En delen. We delen alles. Dat vind ik een mooie gedachte. Toch geeft het ook te denken. Is dat wel veilig? Is dat wel slim? Wetenschappers die hun laatste bevindingen op Twitter zetten. Handig? Of ronduit stom? Lees dit artikel voor een onverwachte nuance.

Heb een prachtjaar!

Beeld: Studio 5982Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Artikelen