‘Je leest hem nu dus voor de laatste keer’

KIJK-redactie

26 May 2015 13:00

Rik Peters

KIJKs gadgetman Rik Peters schreef jarenlang een column voor KIJK. Dit is zijn laatste.

Maandenlang had het team van Apple eraan gewerkt. En in februari 1982 was het ding klaar. Niet alleen de ingewanden van de eerste Macintosh-computer, maar ook de kast eromhéén kon eindelijk als afgerond worden beschouwd.

Opperhoofd Steve Jobs vierde dat ceremonieel. Hij pakte een vel tekenpapier en een Sharpie-pen, en riep het hele knutselteam bij elkaar. Een voor een mochten de medewerkers hun handtekening zetten. Pas nadat alle 45 collega’s dat hadden gedaan, zette ook Jobs zelf een krabbel.

Het ietwat rommelige, in drie kolommen opgedeelde namenlijstje werd vervolgens aan de bínnenkant van elke Macintosh gegraveerd. Op een enkele monteur en een enthousiaste thuisbouwer na zou niemand het detail ooit te zien krijgen – maar Steve beschouwde zichzelf en zijn team als een bende kunstenaars, en artiesten signeren hun werk nu eenmaal.

Dit opmerkelijke weetje werd pas echt bekend toen Walter Isaacson in 2011 zijn biografie over de Apple-oprichter schreef. Ik vind 29 jaar wat lang, dus ik zal mijn meesterwerk zelf uit de doeken doen. Maandenlang heb ik deze column geschreven. En in januari 2015 is hij af. Je leest hem nu dus voor de laatste keer.

Maar misschien heb ik ook een cadeautje achtergelaten voor de échte fans. Als je namelijk van al mijn columns de eerste en de laatste letter neemt, en die vervolgens door elkaar hutselt – kun je wellicht een geheime boodschap ontdekken.

Rik Peters schreef jarenlang een column in de rubriek ‘Tech-Toys’. Deze tekst werd eerder gepubliceerd in KIJK 2/2015.

Lees ook zijn column over de invloed van nieuwe media op jongeren toen en nu.

Beeld: Studio 5982


Meer Artikelen