Vier dierentrucs om op te warmen

Naomi Vreeburg

20-09-2014 16:00:44

Dieren die hun lichaamswarmte niet zelf kunnen regelen, moeten hier andere foefjes voor bedenken. Hier een lijstje met een paar trucs die ze toepassen.

Slangen, schildpadden en haaien zijn koudbloedige beesten; zij kunnen geen eigen lichaamswarmte produceren. Om toch op de juiste temperatuur te blijven passen ze allerlei trucs toe. Hier een paar fascinerende voorbeelden.

1. Middagdutje

Wanneer de naakte molrat afkoelt, kruipt hij naar de bovenste ondergrondse gang, waar de temperatuur hoog is. Hier doet hij vervolgens een middagdutje om weer warm te worden.

2. Zonnebanken

Slangen en hagedissen bakken in de vroege ochtend en late avond in de zon om op temperatuur te blijven. ’s Middags zoeken ze de schaduw op om af te koelen.

3. Fladderen

Honingbijen gaan op een kluitje staan om warm te worden. Wanneer ze vervolgens heel snel met hun vleugels wapperen, ontstaat er zoveel hitte dat ze hun hele nest kunnen voorzien van de juiste temperatuur.

4. Wagenwijd

Vlinders spreiden hun vleugels wagenwijd om warmte op te nemen. Hiermee komen hun vleugelspieren op de juiste temperatuur om te kunnen vliegen.

Dit is een fragment van de rubriek ‘In 5 minuten… Temperatuur’ te vinden in KIJK 11/2014. Deze editie ligt in de winkel tot en met 15 oktober.

Meer informatie:

Beeld: 123rfPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Artikelen

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar