Death Valley krijgt record hoogste temperatuur

kijkmagazine

17-09-2012 09:00:01

Death Valley

Niet Libië, maar de Amerikaanse Death Valley heeft vanaf nu het record in handen van heetste plek op aarde.

13 september 1922 was ongetwijfeld een bijzonder hete dag in Azizia. Maar het record voor ‘hoogst gemeten temperatuur ooit’ is dit plaatsje in het noordwesten van Libië sinds eind vorige week kwijt, meldt Arizona State University. Een internationaal team van meteorologen heeft namelijk besloten dat de meting in kwestie, van 57,8 graden Celsius, te onbetrouwbaar is om serieus te nemen. Daardoor gaat het temperatuurrecord nu naar de Greenland Ranch in de beruchte Californische Death Valley (zie onze reportage in KIJK 3/2010). Daar werd namelijk op 10 juli 1913 een temperatuur van 56,7 graden Celsius gemeten.

Onder meer is het Libische record negentig jaar na dato afgekeurd omdat de meting werd gedaan door een onervaren iemand met een toen al ouderwetse thermometer. Op dit model was namelijk heel gemakkelijk een te hoge temperatuur af te lezen, als je niet wist hoe je ermee om moest gaan. Daarnaast bleek de opgetekende temperatuur van bijna 58 graden moeilijk te rijmen met temperaturen in omliggende gebieden en met later gemeten temperaturen op dezelfde plek.

Het onder de loep nemen van het oude temperatuurrecord had overigens nogal wat voeten in aarde. Het Libische lid van het onderzoeksteam, Khalid El Fadli, werkte namelijk eerder voor het regime van Muammar Gaddafi, waardoor hij na de revolutie zijn leven niet meer zeker was. Acht maanden lang hoorde de rest van de betrokken wetenschappers niets van hem, maar op een gegeven moment werd duidelijk dat hij veilig was en kon het onderzoek worden voortgezet.

Bron: Arizona State UniversityPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws