De lekkerevrouwenformule

KIJK-redactie

10 December 2010 13:00

Mannen zijn gluurders. Ze willen alleen maar grote borsten en ronde heupen. Ze zijn uit op zoveel mogelijk seks, met zoveel mogelijk (mooie) vrouwen. Helaas heren, al deze verwijten kloppen. Het goede nieuws: ‘we’ kunnen er niets aan doen. De evolutie heeft dat voor ons bepaald.

Iedere man heeft het ooit meegemaakt. Terwijl je door de stad slentert, hand in hand met je vrouw of vriendin, komt er een dame langs waarbij vergeleken je eigen geliefde verbleekt tot een lelijk eendje. Wanneer deze schoonheid vóór je loopt, kun je haar rustig bestuderen. Maar wanneer de dame in kwestie passeert en je hoofd automatisch meedraait om ook haar welgevormde derrière te inspecteren, voelt vrouwlief zich gepasseerd. Terwijl je in gedachte al bezig bent met allerlei spannende activiteiten, is zij uit woede en jaloezie alweer op weg naar huis.

En dat is niet helemaal terecht, zo blijkt nu. Twee nieuwe onderzoeken laten namelijk zien dat (heteroseksuele) mannen simpelweg zijn voorgeprogrammeerd om naar mooie vrouwen te kijken. Onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam bekeken de hersenen van zowel mannen als vrouwen terwijl zij afbeeldingen van aantrekkelijke en minder aantrekkelijke personen te zien kregen.

“Ons onderzoek toont aan dat mannelijke hersenen na zo’n 200 milliseconden een duidelijke reactie afgeven als er een aantrekkelijk persoon van het andere geslacht voorbij komt”, zegt onderzoeker Hannie van Hooff. “De hersenen zeggen dan: dit is de moeite waard! Het gebeurt geheel onbewust, maar dat wil niet zeggen dat een man hier geen controle over heeft. Ons onderzoek geeft geen excuus om vrouwen na te kijken, het zegt alleen dat de hersenen een signaal afgeven dat dat gedrag stimuleert. De man heeft vervolgens zelf de keuze of hij toegeeft aan deze prikkel.”

In een vergelijkbaar Amerikaans onderzoek legden wetenschappers naaktfoto’s van vrouwen met een perfect zandloperfiguur voor aan mannelijke proefpersonen. Ook deze onderzoekers constateerden een automatische reactie in de hersenen van hun proefpersonen. Sterker nog: ze zagen dat hetzelfde breingebied reageerde dat ook betrokken is bij drugs- en alcoholverslaving. Simpel gezegd voelt het kijken naar een perfect zandloperfiguur voor een man als drugs: als je er eenmaal van hebt geproefd, wil je meer. Alleen is het in de huidige samenleving niet gewenst om iedere aantrekkelijke vrouw te bespringen, dus houden mannen het bij beschaafd gluren.

Dit is het eerste gedeelte van een artikel uit KIJK 1/2011, in de winkel van 17 december 2010 tot en met 13 januari 2011.


Meer Artikelen