Wie krijgen de Nobelprijzen van 2011?

kijkmagazine

16-11-2011 13:00:34

Nobelprijs medaille

Op 10 december worden ze uitgereikt: de Nobelprijzen van dit jaar. Wie wordt waarvoor beloond?

De Nobelprijs voor de fysiologie of geneeskunde gaat naar Ralph Steinman (50 procent), Jules Hoffmann (25 procent) en Bruce Beutler (25 procent), voor hun ontdekkingen op het gebied van ons immuunsysteem.

Voor de ontdekking dat het heelal versneld uitdijt, krijgt Saul Perlmutter de helft van de Nobelprijs voor de natuurkunde van 2011. Brian Schmidt en Adam Riess krijgen elk een kwart voor dezelfde ontdekking.

Of het terecht is, daar zijn de meningen over verdeeld. Maar de Nobelprijs voor de economie van 2011 is voor Christopher Sims en Thomas Sargent, die onderzochten hoe de economie reageert op beleid en hoe je dat vaststelt.

Tawakkul Karman (Jemen), Ellen Johnson Sirleaf (Liberia) en Leymah Gbowee (eveneens Liberia) wonnen elk een derde van de Nobelprijs voor de Vrede van dit jaar. Zij droegen bij aan de “niet-gewelddadige strijd voor de veiligheid van vrouwen en het recht van vrouwen om zich in te zetten voor vredeswerk”.

De Nobelprijs voor de scheikunde gaat naar Daniel Shechtman, die quasikristallen ontdekte, een zich niet herhalende structuur waarin een atoom vijf of tien buren heeft.

Op literair gebied, tot slot, werd de Zweedse dichter Tomas Tranströmer bekroond – die er overigens tot 1990 ook een succesvolle carrière als psycholoog op nahield.

Meer over de Nobelprijzen van dit jaar lees je in KIJK 13/2011, in de winkel van 18 november tot en met 15 december.

Meer informatie:

Beeld: Jonathunder via WikipediaPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Artikelen