De extremen van de Noordpool

KIJK-redactie

03-12-2014 16:00:25

De temperatuur kan gedurende de winterduisternis dalen tot -50 graden Celsius op de Noordpool. Hier nog meer extremen van dit gebied. 

Omdat de Noordpool op de kruin van de aardbol ligt, is het gebied – net als de Zuidpool – een plek van extremen. Hier een extreem Noordpool-lijstje.

  • De pool ontvangt zonlicht onder een bijzonder schuine hoek. Als de zon al te zien is, staat hij dus altijd laag aan de hemel. Als gevolg hiervan is de hoeveelheid zonlicht per vierkante meter klein. ’s Zomers komt de temperatuur daardoor nauwelijks boven het vriespunt uit.
  • Omdat de aarde schuin is gekanteld terwijl hij gedurende een jaar een baan rond de zon trekt, baadt de Noordpool een halfjaar in licht en een halfjaar in duisternis.Er is dus maar één zonsopkomst en één zondergang per jaar. Vanwege de halfjaar durende nacht en dag zijn tijdzones nutteloos voor het handjevol bezoekers van de Noordpool.
  • Gedurende de winterduisternis daalt de temperatuur met gemak naar -30 graden Celsius, tot soms wel -50 graden.
  • De Noordelijke IJszee, die de complete Noordpool beslaat en altijd met zee-ijs is bedekt, bevriest in de winter tot een oppervlak dat anderhalf keer groter is dan heel Europa, oftewel bijna zo groot als Rusland.

Dit is een fragment van de rubriek ‘In 5 minuten… Noordpool’, uit KIJK 1/2015. Deze editie ligt in de winkel van 11 december 2014 tot en met 14 januari 2015.

Hieronder een filmpje over het extreem mooie noorderlicht:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Meer informatie:

Tekst: Ronald Veldhuizen

Beeld: iStock/Getty ImagesPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Artikelen

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis