Dweilen met de kraan open

André Kesseler

06-11-2011 16:00:22

Gelekte olie opruimen op zee

Na de olieramp in de Golf van Mexico worstelde het machtige, innovatieve Amerika met het opruimen van de gigantische lading zwarte drab. Hoe gaat olie ruimen eigenlijk in zijn werk? Hoe doen wij dat in Nederland? En zijn er nog hoopgevende nieuwe technologieën?

Niets is zo goed voor nieuwe ideeën als een vreselijke ramp. Pas dan wordt er echt hard gezocht naar verbeteringen. Neem de olieramp in de Golf van Mexico. Op 20 april 2010 was er een ontploffing aan boord van de Deepwater Horizon, een drijvend boorplatform dat 80 kilometer uit de Amerikaanse kust op grote diepte naar olie boorde. Na de ontploffing brak er een onblusbare brand uit, waardoor het platform twee dagen later zonk.

En toen kwam de ramp ná de ramp. De bron, op 1500 meter diepte, bleef drie maanden lang een enorme hoeveelheid olie uitbraken die zo ongeveer de hele regio bedreigde. Dagelijks werd met een vloot van honderden schepen, olievanginstallaties, chemicaliën en vele kilometers aan drijvende oliebarrières geprobeerd om te voorkomen dat de olie de kwetsbare kustgebieden zou bereiken. Dweilen met een heel, heel grote open kraan dus.

De ramp met de Deepwater Horizon, die inmiddels onder de naam The Macondo Spill door het leven gaat, drukte veel Amerikanen met de neus op het feit dat ze niet goed waren voorbereid op een ramp van deze proporties. Geschat wordt dat slechts 3 tot 4 procent van de 650 miljoen liter olie die in het water terecht kwam, daadwerkelijk is verwijderd. De rest is, voor een groot deel met behulp van chemicaliën, op de zeebodem beland.

Wendy Schmidt, vrouw van oud-Google-topman Eric Schmidt, liet het er niet bij zitten en organiseerde de Wendy Schmidt Oil Cleanup X Challenge. “Met meer dan 10.000 olieplatformen over de hele wereld en miljoenen vaten olie die dagelijks met tankers worden getransporteerd, is het niet de vraag óf er een nieuwe olieramp zal komen, maar wanneer”, verklaart ze haar initiatief.

Dit is het begin van een artikel uit KIJK 13/2011, in de winkel van 18 november tot en met 15 december.

Meer informatie:

Beeld: RijkswaterstaatPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Artikelen