Zes zaadrecords

KIJK-redactie

18-04-2015 16:00:24

Wat is de lengte van de langste spermacel? En wat is het oudste kwakje? Een lijstje zaadrecords. 

De blauwe vinvis produceert het meeste sperma en de platworm Macrostomum lignano heeft de slimste zaadcellen. Zes zaadrecords op een rijtje.

Langste: De spermacel van de fruitvlieg Drosophila bifurca (zie foto) is 58 millimeter lang; maar liefst duizend keer langer dan die van een mens.

Oudste: Australische wetenschappers ontdekten een 17 miljoen jaar oud kwakje, afkomstig van een garnaalachtig schepseltje.

Meeste: De blauwe vinvis verblijdt z’n partner tijdens het hoogtepunt met zo’n 20 liter.

Best houdbare: Mierenkoninginnen bewaren sperma soms wel 25 jaar. Ze slaan het op in een speciaal zakje en bevruchten er jarenlang hun eitjes mee.

Slimste: Spermacellen van de platworm Macrostomum lignano hebben een voeler en twee borstels, die hem verankeren in het vrouwtje. Zijn concurrenten moeten wel van heel goede huize komen willen ze hem verstoten.

Slechtste: Zo slecht als die van de naakte molrat worden zaadcellen bijna niet gemaakt. Ze kunnen nauwelijks zwemmen! Slechts 0,1 procent zwemt normaal actief.

Dit is een fragment van de rubriek ‘In 5 minuten… sperma’, te vinden in KIJK 5/2015. Dit nummer ligt in de winkel van 23 april tot en met 20 mei.

Meer informatie:

Tekst: Kim Veenman

Beeld: Romano DallaiPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Artikelen