Hoe staat het met hiv in 2023?

kijkmagazine

18-11-2013 11:00:06

HIV

De strijd tegen hiv/aids is nog lang niet gestreden. Hoe zal die ervoor staan over tien jaar?

Volgens de meest recente cijfers van UNAIDS zijn er wereldwijd circa 35,3 miljoen mensen die leven met hiv/aids. Toch vertelde Peter Reiss, hoogleraar aan het Academisch Medisch Centrum en gespecialiseerd in hiv, ons twee jaar geleden dat de wetenschappelijke wereld eindelijk optimistisch durfde te zijn. Hoe zit dat nu? Hoe optimistisch is Reiss over de stand van zaken rondom hiv in 2023?

“Ik denk dat we over tien jaar veel meer kennis hebben die nodig is om een genezend medicijn tegen hiv te maken”, vertelt hij over de telefoon. “Dat we veel preciezer weten hoe het virus zich schuilhoudt in het lichaam. Maar of we die kennis over tien jaar ook al hebben vertaald naar een toe te passen geneesmiddel? Dat vind ik heel moeilijk om te zeggen; dat weet ik niet.”

Hetzelfde geldt voor een mogelijk vaccin. Reiss denkt dat we in 2023 ook hierover veel meer kennis in huis hebben, maar betwijfelt of er zo snel een werkzaam en toepasbaar vaccin bestaat.

Verder hoopt hij dat het stigma rond hiv over tien jaar flink verminderd is, en denkt hij dat de verschillen tussen ‘arme’ en ‘rijke’ landen kleiner zullen zijn.

In KIJK 13/2013 vind je meer voorspellingen voor het jaar 2023. Bestel dit nummer hier – zonder verzendkosten!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Artikelen