Wat betekenen de Olympische symbolen?

kijkmagazine

27-07-2012 16:00:12

Vanavond worden de Olympische Spelen in Londen officieel geopend. Daar komt een hoop symboliek bij kijken. Wat betekenen die symbolen eigenlijk?

Ringen
De vijf gekleurde ringen zijn ongetwijfeld het bekendste symbool van de Olympische Spelen. Ze symboliseren de vijf continenten, universaliteit en het samenkomen van atleten.

Motto
Het Olympische motto, ontstaan in 1894, is veel minder befaamd. De Latijnse woorden citius, altius, fortius staan voor sneller, hoger, sterker. Dat zou de atleten moeten motiveren hun beste beentje voor te zetten.

Vlam
En dan is er nog de Olympische vlam, ontstoken in Olympia. De vlam brandde voor het eerst tijdens de Spelen in Amsterdam in 1928. Sinds 1936 (Berlijn, Duitsland) reist de vlam via een ‘toortsenestafette’ van Olympia naar het land dat de Spelen organiseert.

Dit is een fragment van de rubriek ‘In 5 minuten… Olympische Spelen’, te vinden in KIJK 9/2012. Dit nummer ligt in de winkel van 27 juli tot en met 23 augustus.

Meer informatie:

Beeld: IOC

Update: Oplettende lezer Martijn Waaldijk zag dat er een foutje in deze tekst is geslopen. De Olympische Spelen van Amsterdam waren niet in 1932 (zoals in de gedrukte KIJK staat) maar in 1928. Dat jaartal is nu aangepast in bovenstaande tekst.Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Artikelen

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis