‘Onze tolerantie wordt minder, minder, minder…’

VB

2014-05-02 13:00:48

Vivianne Bendermacher (2013)

KIJK-hoofdredacteur Vivianne Bendermacher over haar eigen not-in-my-backyard-gedrag en de Nederlandse houding ten opzichte van asielzoekers.

Wat een confronterend openingsverhaal hebben we deze maand. Want wat blijkt? Ook ik heb boter op mijn hoofd! Tuurlijk: ik ben hartstikke sociaal, groen en digitaal. En dus ben ik heus vóór verslaafdenzorg, voor windmolens en ook voor UMTS-masten. Maar… echt even NOT in my backyard. Of laat me dat specificeren: niet vlak bij mijn te koop staande woning die ik toch al aan de straatstenen niet kwijtraak.

Dat maakt mij een nimby. Een type mens op wie je zou kunnen neerkijken. Want wat is het egoïstisch om te protesteren tegen iets waar je normaal gesproken voor bent, maar wat je een heel slecht idee vindt zodra het al te dichtbij komt.

Toch ben ik niet egoïstisch en heb ik écht wel empathie. Ik ben gewoon rationeel – zo houd ik mezelf voor. Het gaat hier tenslotte om keiharde euro’s. De waarde van mijn woning raakt subiet het nulniveau als er een verslaafdenopvang om de hoek wordt geopend. Of een windmolen in mijn zonnige tuintje op het zuiden wordt geplant. Of er – godbetert – een snelweg om de hoek komt. Natuurlijk heb ik het beste met de wereld voor, maar ik hoef er persoonlijk niet failliet aan te gaan.

En precies aan dat paradoxale gedrag gaat onze samenleving ten onder. Neem nou de kwestie asielzoekers. Goed, er zijn mensen – met name aan het rechteruiteinde van ons politieke spectrum – die de grenzen het liefst hermetisch afgesloten zouden zien, maar over het algemeen vinden wij Nederlanders toch dat er altijd ruimte moet blijven voor medemenselijkheid. Vooruit, misschien niet bij je in de straat, maar wel érgens in Nederland… Gevalletje nimby dus.

Wat schetst nu mijn verbazing? Uit ons eigen KIJK-onderzoek blijkt dat het merendeel van Nederland asielzoekers inmiddels niet in het nimby-, maar in het niaby-hoekje heeft zitten: not in anyone’s backyard. Tragisch voor een volk dat er prat op gaat zo ‘tolerant’ te zijn. Blijkbaar wordt die eigenschap alleen maar minder, minder, minder…

Bij mij kunnen asielzoekers gewoon terecht. Sterker nog: ik heb nog wel een mooi miniasielzoekerscentrum in de aanbieding. Vijftig pittoreske vierkante meters in hartje Zaandam.

Deze column is ook te vinden in KIJK 6/2014. Dit nummer ligt in de winkel van 1 tot en met 27 mei en is online te bestellen zonder verzendkosten.

Beeld: Studio 5982Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Artikelen

Nieuwste editie

Met onder andere: Militair maatwerk - Bibberend of zwetend naar de top - De kracht van de kudde