3 verzekeringsrecords

KIJK-redactie

06 January 2012 09:00

Lutine

De hoogste claim ooit en nog twee records uit de wereld van de verzekeringen.

De langstlopende verzekeringszaak ter wereld speelt rondom de lading van het fregat Lutine (zie illustratie), dat tijdens een storm in 1799 tussen Vlieland en Terschelling verging. Het schip, volgeladen met goud, was verzekerd bij Lloyd’s of London, die de schade destijds vergoedde en daardoor tot op de dag van vandaag eigenaar is van alles wat er werd of wordt teruggevonden van het schip. Veel is dat niet: alleen de scheepsbel (die bij Lloyd’s hangt) en een enkele staaf goud werden geborgen.

De hoogste claim ooit telt bijna 40 miljard euro en werd betaald door de Amerikaanse verzekeraar AIG. AIG verkocht verzekeringen tegen het niet terugbetalen van leningen aan grote bedrijven en landen – en toen brak de kredietcrisis uit.

De oudste nog bestaande verzekeringsbeurs is de Vereniging Nederlandse Assurantie Beurs. Deze is ontstaan uit de Rotterdamse en Amsterdamse beurzen die respectievelijk in 1598 en 1611 zijn opgericht.

Dit is een fragment van de rubriek ‘In 5 minuten verzekeringen’ uit KIJK 2/2012, in de winkel van 13 januari 2012 tot en met 9 februari 2012. De tekst werd geschreven door Bastienne Wentzel.

Meer informatie:


Meer Artikelen