Wie mag geld verdienen aan smeltende Noordpool?

KIJK-redactie

21-01-2015 11:00:38

Onder andere Canada, Denemarken en Rusland bakkeleien over de nieuwe grond die ontstaat door het smelten van Noordpool-ijs.

Nu het pakijs op de Noordelijke IJszee door de opwarming van de aarde steeds verder smelt, komen nieuwe vaarroutes en grondstofrijke zeebodems voor het eerst binnen handbereik. Over wie geld mag verdienen aan deze nieuwe rijkdom, kibbelen de landen rondom de Noordpool voortdurend.

  • Denemarken en Rusland eigenen zich beide grote delen van de Lomonosovplaat toe, een grote plak diepzeebodem die waarschijnlijk olie, gas en diamanten herbergt. Denemarken meent dat de plaat een uitvloeisel is van hun Groenlandse kust. De Russen zeggen dat de plaat juist aan hun kust vastzit.
  • Canada wil controle over de zogenoemde Noordwestelijke Passage, een nieuwe en ijsvrije vaarroute die de transportkosten gaat drukken voor veel grote spelers, waaronder China. Die spelers zijn bang dat Canada heffingen voor de route zal vragen en zien liever dat de route internationaal en gratis voor iedereen blijft.
  • Vrijwel alle landen rondom de Noordpool – maar met name Rusland, Finland, Canada en Denemarken – voeren hun militaire activiteiten op. Niet om elkaar te beschieten, maar om te verhinderen dat niet-poollanden zoals China de boel komen plunderen.

Dit is een fragment van de rubriek ‘In 5 minuten… Noordpool’, uit KIJK 1/2015. Deze editie lag tot en met 14 januari in de winkel en is nog hier te bestellen.

Meer informatie:

Tekst: Ronald Veldhuizen

Beeld: USAP.orgPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Artikelen

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis