Worm op recept

KIJK-redactie

12-05-2013 13:00:56

Last van allergie of darmontsteking? Wormen kunnen weleens de oplossing gaan bieden. Uit onderzoek blijkt dat darmparasieten de balans in het immuunsysteem kunnen herstellen. Al liggen de wormeneitjes voorlopig nog niet bij de apotheek.

Bijna wekelijks wordt Maria Yazdanbakhsh gebeld door wanhopige patiënten. In haar lab in het Leids Universitair Medisch Centrum doet de hoogleraar immunoparasitologie onderzoek naar het effect van wormen op ons immuunsysteem.

De patiënten, van wie de meesten kampen met een chronische darmontsteking, willen niet van een parasiet af, nee ze smeken Yazdanbakhsh om wormeneitjes. Zo graag zouden ze die innemen om hun kwaal te bestrijden, om geen nare operatie te hoeven ondergaan of omdat ze domweg al het andere al hebben geprobeerd.

De patiënten zijn waarschijnlijk op internet gestuit op artikelen over de potentie van wormen. Over experimentele behandelingen met parasieten tegen allerlei ziekten. Grote kans dat ze lazen over de pionier op dit gebied: Joel Weinstock, hoogleraar gastro-enterologie aan de Tufts Universiteit in Boston. Sinds halverwege de jaren 90 doet hij onderzoek naar de interactie tussen darmparasieten en ons afweersysteem.

Hij bedacht dat de zweepworm Trichuris suis, die normaal voorkomt in varkensdarmen, voor mensen met een auto-immuunziekte zoals chronische darmontsteking weleens gunstig zou kunnen zijn. Het wormpje wordt hooguit twee centimeter lang en blijft zo dun als een mensenhaar. Hij nestelt zich niet echt in de darmen. Na drie maanden legt hij het loodje, wordt afgebroken en verlaat het lichaam. In de tussentijd heeft het wormpje een heilzaam effect op het lichaam gehad. Is het idee.

Dit is het begin van een artikel, te vinden in KIJK 7/2013. Dit nummer ligt in de winkel van 31 mei tot en met 27 juni.

Tekst: Jop de Vrieze

Beeld: CDCPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Artikelen