Filmpje: Vaarwel ‘minimaan’!

Karlijn Klei

30-01-2021 09:00:08

minimaan

Begin komende week komt er alweer een eind aan het gezelschap van verloren raketbooster 2020 SO. Het ‘minimaantje’ reist verder richting de zon.

Hij verdwijnt zo snel als hij gekomen is: 2020 SO. Het tuimelende stuk ruimtepuin, dat astronomen haast liefkozend een ‘minimaan’ doopten, beweegt sinds 8 november 2020 in een baan rond onze planeet. Maar tijdens de nacht van 1 naar 2 februari zit het er alweer op: dan reist het kunstmatige maantje verder richting onze zon, om nooit meer terug te keren.

Lees ook: ‘Minimaan’ blijkt verdwenen raketbooster

Verloren raketbooster

Halverwege september 2020 zagen astronomen hoe een onbekend object richting aarde snelde en in november een plekje binnen de omloopbaan van onze blauwe bol innam. Na maanden van speculatie, werden vermoedens begin december bevestigd: het tuimelende object, 2020 SO, bleek een van NASA’s verdwenen Centaur-raketboosters te zijn. In 1966 lanceerde die – helaas zonder succes – ruimtevaartuig Surveyor 2 richting de maan.

Uit de slimme berekeningen van onder meer de NASA, bleek al dat het gezelschap van 2020 SO maar van korte duur zou zijn. De gekke baan van de raketbooster – één van de dingen waaraan astronomen wisten af te leiden dat het om een kunstmatig object ging – maakte eind vorig jaar dat de aarde het met haar trekkracht uit de baan rond de zon wist te pikken. Nu maakt diezelfde gekke baan dat we afscheid van het object moeten nemen.

Een Centaur-raketbooster in 1962. © NASA

Afscheid

Tijdens de nacht van 1 op 2 februari 2021 heeft 2020 SO anderhalf rondje om de aarde gemaakt en is hij voor het laatst relatief dichtbij onze planeet: op een goede 220.000 kilometer afstand. Dat is minder ver dan de gemiddelde afstand tussen aarde en de (echte) maan. Hierna begint het ooit zo mysterieuze object aan zijn reis richting de zon, om nooit meer terug te keren.

Het ‘afscheid’ is te volgen via een livestream van de Virtual Telescope Project. De stream, die wordt begeleid door Italiaanse astronoom Gianluca Masi, start 1 februari 2021 om 23:00 Nederlandse tijd. Klik hier om naar de livestream te gaan.

In maart 2021 zal het object helemaal aan de greep van aarde ontsnapt zijn en permanent terugvallen in rondjes rond de zon. Vaarwel, 2020 SO!

In 2020 reisde 2020 SO (roze) richting aarde (blauw). Maart 2021 zal hij weer aan de klauwen van de aardse zwaartekracht ontsnapt zijn. © Phoenix7777/ Wikimedia Commons

Bronnen: EarthSky.org, NASA, The Virtual Telescope Project 2.0

Beeld: NASA/JPL-Caltech; Phoenix7777/ Wikimedia Commons.

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes