Amerikaanse leger ontvangt eerste squadtransporters

Karlijn Klei

01 November 2020 11:59

ISVs

Wat de nieuwe voertuigen inleverden op bepantsering, krijgen ze terug in mobiliteit. De ISVs kunnen per helikopter op de juiste plek gedropt worden.

Ze zijn er: de nieuwe infanterietransportvoertuigen van het Amerikaanse leger, de Infantry Squad Vehicles (ISVs). Het leger zet met de transporters, die door hun beperkte (lees: vrijwel niet bestaande) bepantsering licht genoeg zijn om met de helikopter verscheept te worden, vol in op snelheid. De sleutels van de eerste vier exemplaren werden afgelopen week afgeleverd op het militair oefenterrein van General Motors Milford in Michigan.

Lees ook: Amerikaanse leger test ‘Segways’

Lichtgewicht

De ISVs gebouwd door General Motors (GM) Defense, en zijn de eerste van een bestelling van 649 exemplaren, gedaan in juni 2020. Het is de bedoeling dat er uiteindelijk 2065 van de lichte, legergroene voertuigen binnen het Amerikaanse leger worden ingezet. Voor de klus kreeg GM Defense een flinke 214,3 miljoen Amerikaanse dollar, zo’n 183,5 miljoen euro.

De wagens zijn ontworpen om een volledig squad van negen soldaten snel van A naar B te vervoeren. De ISVs zijn gebaseerd op de off-road mid-sized Chevy Colorado ZR2, waar ze zo’n 90 procent van de onderdelen mee gemeen hebben. Ze draaien op de 186-paardenkracht 2,8 l Duramax turbo-dieselmotor van de Colorado.

De eerste 27 voertuigen worden in Michigan gemaakt, maar GM Defense van plan de productie, als die eenmaal op gang is, te verplaatsen naar de grotere fabriek in Concord, North Carolina.

Bronnen: Popular Mechanics, Defense News

Beeld: GM Defense

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Filmpjes