Amerikaanse leger test ‘Segways’

André Kesseler

22-08-2018 15:59:00

Segways

Het leger uit de VS test lichtgewicht eenpersoons Automated Transfer Vehicles (ATV’s) waarmee soldaten op elk terrein uit de voeten kunnen.

De EZRaider lijkt nog het meest op een Segway. De berijder staat op het elektrisch aangedreven voertuig en kan zo niet alleen zichzelf, maar ook nog eens 150 kilo materiaal of een collega meenemen. Alleen heeft dit apparaat geen twee, maar vier wielen. Het Amerikaanse leger heeft na initiële tests een reeks EZRaiders aangeschaft om de voertuigen ook onder operationele omstandigheden te kunnen beproeven.

Lees ook: Israël werkt aan slimme tank

Fluisterstil

De voordelen van zo’n elektrisch voertuig spreken voor zich. Een EZRaider is zo licht dat ze ‘bepakt en bezakt’ in bijvoorbeeld in een transporthelikopter kunnen worden gezet. Eenmaal in het inzetgebied kunnen de ATV’s dan meteen via de laadklep wegrijden, zonder dat er eerst spullen moeten worden overgeladen. Bovendien zijn ze lekker stil en dat helpt enorm bij een inzet achter de vijandelijke linies.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De ATV’s worden gebouwd door het Israëlische bedrijf DSRaider en er zijn voorlopig drie versies van het apparaat: het standaardmodel, de HD2 en de HD4. De laatste is met 115 kilo de zwaarste en kan dik 200 kilo aan mens of materieel meenemen. Twee elektrische motoren van elk 1200 watt zijn goed voor een top van een kleine 70 kilometer per uur en de batterijen leveren een actieradius op van zo’n 40 kilometer.

Groen rossen

Overigens bouwt het Israëlische bedrijf de all-roaders niet alleen voor militairen, maar bijvoorbeeld ook voor brandweerlieden of voor andere hulpdiensten die in elk terrein kunnen worden ingezet. En natuurlijk zijn er particuliere versies voor de actievelingen onder ons die milieuverantwoord door de bossen willen rossen.

Bronnen: Breaking Defense / Popular Science

Beeld: DSRaider

KIJK 8/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar