Filmpje: Tweekoppige slang doet aan ‘synchrooneten’

Karlijn Klei

2021-07-31 08:59:00

slang

Of je het nou gulzig of efficiënt noemt, door twee muizen tegelijk naar binnen te schuiven, maakt dit bijzondere reptiel goed gebruik van zijn beide koppen.

Het zijn dan wel niet de beste tafelmanieren, maar indrukwekkend is het zeker: slangen werken met gemak in één keer een prooidier naar binnen. En geen kleine ook. Mede dankzij hun speciale kaken, die wa-gen-wijd open kunnen, peuzelen ze regelmatig dieren op die (flink) groter zijn dan hun kop.

Op Instagram ging onlangs een filmpje van zo’n bijzondere vreetpartij rond. Bijzonder, want ja, het muizenmaal in kwestie is aan de grote kant, maar vooral omdat het er twee tegelijk zijn – één voor elke bek van de tweekoppige slang (slangen?).

Lees ook:

Opstopping?

Het filmpje werd gepost door reptiel-enthousiast en -eigenaar Brian Barczyk. Ben en Jerry, zoals hij zijn huisdier doopte, is een Californische koningsslang (Lampropeltis californiae) uit een reptielendierentuin in Michigan. Op het filmpje is te zien hoe het tweekoppige dier goed gebruik maakt van beide sets kaken, en niet één, maar twee muizen tegelijkertijd naar binnen werkt.

De grote vraag is natuurlijk: hoe gaat dat verder? Want Ben en Jerry mogen dan een eigen kop hebben, maar hoe zit het met de rest? Volgens Barczyk delen ze een maag en ‘fuseren’ de luchtpijpen zo’n twee centimeter achter de slangenkoppen. Er zal achter de schermen van het ‘synchrooneten’ dus waarschijnlijk wel een tijdelijke ‘opstopping’ hebben plaatsgevonden. En misschien wat maagpijn?

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Tweekoppig

Hoewel tweekoppige slangen zeldzaam zijn, heb je er wellicht al weleens eerder eentje gezien. De kans is zo’n één op de 10.000 dat er een slang met twee snoetjes uit het ei kruipt. Het fenomeen, zogenaamde poly- of bicepfalie (lees: meer- of tweekoppig), komt ook bij andere gewervelden dieren voor – zoals de mens – maar is daar nog weer veel zeldzamer.

Het hebben van twee koppen kan namelijk een boel (interne) problemen met zich mee brengen. De meeste tweekoppige slangen worden helaas dan ook maar een paar maanden oud. Maar als ze een volwassen leeftijd aan weten te tikken, zoals Ben en Jerry, leven ze meestal een lang en prettig leventje.

Bronnen: snakebytestv/instagram, IFLScience

Beeld: snakebytestv/instagram

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

Nieuwste editie

Met onder andere: Vliegende limo's - Zaadverzinsels - Geluid voor elektrische auto's