Rolls-Royce maakt Fabergé-ei

Laurien Onderwater

25-10-2018 08:59:37

Fabergé Rolls-Royce

Na ruim honderd jaar heeft het House of Fabergé in samenwerking met automerk Rolls-Royce een Fabergé-ei gemaakt.

Eind negentiende eeuw gaf de Russische tsaar Alexander III de goudsmid Peter Carl Fabergé de opdracht om een versierd ei te maken dat hij zijn vrouw, de tsarina Maria Fjodorovna, cadeau kon doen met Pasen. En zo was het Fabergé-ei geboren. Sindsdien zijn er nog circa vijftig gemaakt door de smid, waarbij het laatste ei in 1917 van de hand werd gedaan.

Maar nu, ruim honderd jaar later, heeft het House of Fabergé een nieuw Imperial Egg gemaakt in samenwerking met Rolls-Royce. Het ei heeft de naam ‘Spirit of Ecstacy’ gekregen en is daarbij vernoemd naar de mascotte van Rolls-Royce die de radiateur siert.

Het Fabergé-ei met in het hart de Spirit of Ecstacy van Rolls-Royce. © Rolls-Royce

Imperial Egg

Het kostte zeven werknemers van het House of Fabergé maar liefst twee jaar om het moderne ei vorm te geven. Het kunstwerk is zo’n 16 centimeter hoog en weegt 400 gram.

In het hart van het ei staat de mascotte van Rolls-Royce die met de hand is gemaakt van bergkristal. Eromheen staan twaalf rosé-gouden armen die zijn versierd met witte diamanten en bezet met amethisten. Verder staat het ei op een voet van 18-karaats witgoud.

Het moderne ei mag zich een zogenaamd Imperial Egg noemen, wat betekent dat het qua grootte, complexiteit en kwaliteit is te vergelijken met de originele Fabergé-eieren.

Zoals je ziet, kan het ei open en dicht dankzij een ingebouwd mechanisme. © Rolls-Royce

De rosé-gouden armen van het ei kunnen zich sluiten om de mascotte en zijn bezet amethisten en versierd met diamanten. © Rolls-Royce

Huis kopen

Het ei is gemaakt voor een florissante verzamelaar die een groot fan is van beide merken. Het ei is the best of both worlds. Wat de collector ervoor heeft neergeteld, wordt uiteraard niet bekendgemaakt, maar wij gokken dat je van het bedrag best een leuk huisje kunt kopen (of een Rolls-Royce auto).

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: Rolls-Royce, New Atlas

Beeld: Rolls-Royce

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Voor deze special hebben we de beste verhalen uit de eerste tien jaar van KIJK uit de archieven opgeduikeld om antwoord te kunnen geven op de vraag: Wat is er veranderd tussen vroeger en nu?