Prijswinnend shot: adembenemend Andromeda

Karlijn Klei

13 September 2020 12:00

Andromedastelsel

Met een prachtige foto van buurstelsel Andromeda wint Fransman Nicolas Lefaudeux de prestigieuze titel van Astronomy Photographer 2020.

Elk jaar is het feest als de winnende foto’s van sterrenkundige fotowedstrijd Insight Astronomy Photographer of the Year bekend worden gemaakt. Dit jaar vond de jury de foto van Nicolas Lefaudeux de mooiste. De Fransman wist de nabijheid van ons buurstelsel Andromeda op slimme – en prachtige – wijze vast te leggen.

Lees ook:

Op steenworp afstand

‘Andromeda galaxy at arm’s length’, zo doopte Lefaudeux zijn prijswinnende foto van het Andromedastelsel. Het sterrenstelsel, ook wel de Andromedanevel genoemd, bevindt zich op ongeveer 2,54 miljoen lichtjaar van ons vandaan: dichterbij dan elk ander sterrenstelsel. Ver, maar toch dichtbij.

Van die afstand heeft Lefaudeux in zijn foto gebruik gemaakt. “Voor de meesten van ons voelt  het Andromedastelsel, ons dichtstbijgelegen buurstelsel, ver en buiten bereik. Het maken van een foto die de indruk geeft dat het op een steenworp afstand ligt, is magisch”, aldus jurylid Ed Robinson.

Om het stelsel dicht(er)bij te doen lijken, maakte de Fransman gebruik van de zogenaamde tilt-shiftbewerking. Hiervoor printte hij met een 3D-printer een soort standaard die de camera in een hoek (tilt) voor de telescoop hield. Ook de wazige randen van de foto dragen bij aan de illusie van nabijheid.

Jaarlijks evenement

De fotowedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd door het Koninklijk Observatorium van Greenwich in Londen. Dit jaar, de twaalfde keer dat de wedstrijd plaatsvond, worstelde de jury zich door een goede 5000 inzendingen afkomstig van amateur- en professionele fotografen uit zes continenten.

Lefaudeux werd uitgeroepen tot winnaar van de categorie ‘Sterrenstelsels’ en werd de algemene winnaar van de wedstrijd. De foto van Lefaudeux en die van de winnaars van de overige categorieën zijn tussen 23 oktober 2020 en 8 augustus 2021 te zien in het National Maritime Museum in Greenwich in Londen.

Bronnen: Royal Museums Greenwich

Beeld: Nicolas Lefaudeux

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Foto's