3 Joegoslavische complotten

KIJK-redactie

19-09-2017 12:59:43

Srebrenica

Duizenden Bosniërs werden vermoord bij Srebrenica – maar sommige mensen geloven daar helemaal niets van en noemen het een smerig politiek spel. Drie andere Joegoslavische complotten.

1) Weg met dat land!

In 1989 stort in Europa het ene communistische bewind na het andere in, behalve in Joegoslavië. Dat kan natuurlijk niet, vinden het Internationaal Monetair Fonds, de Verenigde Staten en de West-Europese landen. Met economische maatregelen en politieke intriges, zo beweren complotdenkers, begint men de veelvolkerenstaat Joegoslavië te ondergraven. In een CIA-rapport uit 1991 zou staan dat je dan binnen een jaar een burgeroorlog hebt.

2) Mysterieuze mortiergranaten

Een markt in het Bosnische Sarajevo wordt in februari 1994 en augustus 1995 getroffen door mortiergranaten, wat respectievelijk 68 en 43 mensen het leven kost. De projectielen zouden zijn afgevuurd door de Serviërs. Maar volgens hen deden de Bosniërs dit zelf, om Servië in een kwaad daglicht te stellen. Pas op het Joegoslavië- tribunaal in Den Haag komt de waarheid boven water: Servische militairen hebben de dodelijke beschietingen uitgevoerd.

3) Arkan de Onsterfelijke

De Servische gangster Zeljko Raznatovic, bijgenaamd Arkan, is een van de beruchtste figuren uit de Bosnische oorlog. Met zijn privélegertje zaait hij dood en verderf. Op 15 januari 2000 wordt hij in een hotel in Belgrado doodgeschoten. Tot nu toe is onduidelijk wie er achter deze liquidatie zat. Maar Arkan had een heleboel vijanden gemaakt. Sommige Serviërs geloven overigens heilig dat hij de aanslag zelf in scène heeft gezet en nog steeds leeft.

Dit is een kader uit de Complot!-aflevering ‘Massamoord of propaganda?’ te vinden in KIJK 10/2017. Deze editie ligt in de winkel vanaf 21 september tot en met 18 oktober.

Tekst: Leo Polak

Beeld: ANP

Lees ook:

KIJK 9.2017Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Geen categorie

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis