Drones gaan vogels beschermen

KIJK-redactie

15-04-2015 09:00:43

Het Nederlandse bedrijf Clear Fligth Solutions heeft een vogelbeschermingsdrone ontwikkeld. Het apparaat spoort nesten op met behulp van een infraroodcamera.

Vogels beschermen in de boerenweilanden van Overijssel blijkt een hele opgave. Het lijkt simpel om een paar mensen op pad te sturen die nesten kunnen opsporen, maar er zijn niet genoeg vrijwilligers. Bovendien laten zij de vogels schrikken waardoor ze snel wegvliegen. Daarom heeft Clear Fligth Solutions een vogelbeschermingsdrone ontwikkeld.

Infraroodcamera’s

In eerste instantie bevestigde Clear Fligth Solutions een simpele camera aan de drone. Dat was echter geen groot succes; door de schutkleuren van de dieren waren de nesten alsnog niet te zien. Daarom besloot het bedrijf om infraroodcamera’s te gebruiken in de drone. Deze zien geen kleuren, maar temperaturen. Warme lijfjes van vogels lichten helderrood op. Op deze manier kan de drone de vogels vanaf grote hoogte opsporen, waardoor deze niet worden weggejaagd.

App

De drone kan de informatie doorgeven aan een app met GPS-informatie. Boeren die de app hebben gedownload kunnen dan precies zien waar de nesten zich bevinden. Ze kunnen dan om de beestjes heen maaien.

De komende twee maanden maakt de drone nog testvluchten. Pas daarna gaat hij echt aan het werk.

Bronnen: Universiteit TwentePodcast KIJK en luister via JUKEMeer Geen categorie

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis