124 jaar röntgenstraling: bizarre röntgenfoto’s

KIJK-redactie

08 November 2019 08:59

röntgenfoto

Precies 124 jaar geleden ontdekte de Duitse natuurkundige Wilhelm Röntgen de naar hem vernoemde röntgenstraling. Die heeft belangrijke toepassingen in onder andere de geneeskunde, want met een röntgenfoto kun je bijvoorbeeld botbreuken waarnemen. Deze zeven röntgenfoto’s zijn echter van een heel ander kaliber…

Safety first

Op deze ingekleurde röntgenfoto zien we een persoon die een veiligheidsspeld heeft ingeslikt. Het zou zomaar een kleermaker kunnen zijn, maar ook kinderen hebben er een handje van om scherpe dingen in te slikken. Hoe je de speld weer veilig uit de slokdarm haalt, wordt beschreven in een medisch artikel: duw hem naar de maag, klik hem dicht en haal hem eruit via de mond. Helaas kwam die methode te laat voor een jongetje in de jaren vijftig: hij overleed omdat de speld zijn aorta had doorboord. Zijn case werd gepubliceerd ‘om nog eens te wijzen op het grote gevaar van rondslingerende open veiligheidsspelden’, aldus de auteurs.

röntgenfoto's

© SPL/Getty Images

Bonusschaar

Een 69-jarige Australische vrouw liet een stuk van haar darm verwijderen en verliet vervolgens het ziekenhuis met een cadeautje dat haar anderhalf jaar pijn bezorgde. De chirurgen hadden een schaar van zo’n 17 centimeter achtergelaten en vertelden haar dat de buikpijn bij het herstel hoorde. Uiteindelijk werd er een scan gemaakt en bleek er een heel andere oorzaak voor haar ongemak te zijn. Dit komt overigens wel vaker voor: bij ongeveer een op de 1500 operaties blijft er een gaasje of instrument achter.

röntgenfoto's

AFP/ANP

Kinderspel(d)

Kinderen stoppen de vreemdste dingen in hun mond: knikkers, Lego, batterijen, spijkers, sleutels, flessendoppen… Deze 10 maanden oude baby heeft het voor elkaar gekregen om een haarspeldje in zijn of haar luchtpijp te krijgen. De speld is waarschijnlijk via de mond in het verkeerde keelgat geschoten. Via de neus kan ook: een Zweedse arts rapporteerde in 1971 dat een man tijdens zijn slaap de oorbel van zijn vrouw had ingeademd. De echtgenote, die nietsvermoedend in de wachtkamer zat, was dolblij toen ze onverwacht haar zoekgeraakte sieraad terugkreeg.

röntgenfoto's

SPL/Getty Images

Lucky shot

Deze 16-jarige jongen kwam in 2012 op de spoedeisende hulp terecht met een harpoen in zijn hoofd. Het ding was bijna een meter lang en afkomstig uit een vispistool waarmee wat ongelukkig was gemikt. De artsen van de Amerikaanse puber waren stomverbaasd: hij kon hen bij binnenkomst gewoon aankijken en vertellen wat er was gebeurd. De tiener had ‘mazzel’: de harpoen had zijn oog gemist, zat in de rechterhersenhelft en raakte geen belangrijke bloedvaten. Het ding, dat aan de achterkant de schedel weer uit kwam, werd tijdens een drie uur durende operatie verwijderd en de jongen lijkt goed te herstellen.

röntgenfoto's

© EPA/ANP

Creatief met bestek

Een 70-jarige Australiër kwam in 2012 in het nieuws met een wel heel ongebruikelijk lichamelijk probleem. De heer in kwestie had een dessertvork – compleet met handvat én tanden – in zijn penis gestopt ‘ter seksuele bevrediging’. Hij kwam bloedend op de eerste hulp, waar het even duurde voor de artsen doorhadden wat de reden van zijn ‘stijve’ was. Met tangen en smeermiddelen verlosten zij de man van de vork, en beschreven het geval in een wetenschappelijk tijdschrift. Opdat hun vakbroeders weten wat ze moeten doen met een volgende patiënt die wat al te speels is met zijn bestek…

röntgenfoto's

Verstopt

Mensen steken een heel scala aan voorwerpen in de uitgang van hun darmen, met gênante verklaringen. Zo duwde iemand een lege fles naar binnen (“ik probeerde mijn darmverstopping op te lossen”) en werd iemand “zomaar wakker met een gloeilamp in zijn rectum”. Op internet circuleren beelden van een jampot, zaklamp (al doet de vorm vermoeden dat het iets anders is) en elektrische tandenborstel, allemaal via de, eh, onderkant het lichaam binnengekomen. De telefoon blijkt ook populair: er zijn verschillende modellen op röntgenfoto’s te zien. Eén daarvan zat, inclusief handsfree set, in een Sri Lankaanse gevangene. Hij probeerde zijn mobieltje te verbergen voor de bewaking, maar werd – zo gaan de verhalen tenminste – betrapt toen zijn ringtone klonk.

röntgenfoto's

© AFP/ANP

Blingbesitas

Mensen met de aandoening pica (vernoemd naar de ekster) hebben het verlangen om niet-eetbare dingen te verorberen. Vooral kinderen, zwangere vrouwen en mensen met dementie worden opgenomen met maag- en darmverstoppingen ten gevolge van pica. Een mogelijke oorzaak voor de aandoening is een ijzertekort. Niet zo gek dus dat er dikwijls munten, scheermesjes en bestek worden aangetroffen. Het toppunt daarvan is de case van een Nederlandse vrouw: artsen vonden 78 stuks bestek in haar maag.

röntgenfoto's

© SPL/Getty Images

Tekst: Christa Broekhuizen

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK


Meer Geen categorie