Origami-batterij werkt op afvalwater

KIJK-redactie

13 June 2015 13:00

Een Amerikaanse wetenschapper is er in geslaagd een papieren batterij te maken. Een druppeltje met afvalwater en bacteriën in het vouwsel leveren genoeg energie om een sensor te laten werken.

Een biosensor kan de kwaliteit van drinkwater meten. Zo weet je of je water kunt drinken of beter kunt laten staan. Heel handig maar er is één probleem: in ontwikkelingslanden hebben mensen vaak niet genoeg geld om een dure sensor te kopen. Een tijdje geleden vonden wetenschappers een oplossing in de vorm van een biosensor van papier. Die bleek een stuk goedkoper om te maken. Helaas was er nog steeds allerlei dure randapparatuur nodig. Daarom heeft een wetenschapper nu ook een papieren batterij ontwikkeld. Die produceert genoeg energie om een biosensor aan te sturen.

De batterij bestaat uit een papieren constructie met daarin een druppel afvalwater. In dit water zit een heleboel organische materie die door microben worden afgebroken en omgezet in energie. In de vorm van elektriciteit kan het vervolgens een klein apparaatje aandrijven. Omdat de vloeistof door middel van capillaire werking door papier wordt opgezogen, zijn er verder geen externe pompen nodig.

De batterij is zo groot als een luciferdoosje. Hij bestaat naast papier, ook uit een kathode die is bespoten met nikkel en een anode die is bespoten met koolstof. De productiekosten komen daarmee uit op zo’n 5 cent.

Bronnen: Nano Energy, Binghamton University via EurekAlert!

Beeld: Jonathan Cohen, Binghamton University photographer


Meer Geen categorie