Robot leert eindelijk opruimen

André Kesseler

24-05-2012 16:00:27

Wetenschappers van het Amerikaanse Personal Robotics Lab hebben een robot bedacht die kan helpen met het opruimen van je huis.

Er zijn nogal wat klussen die een robot van ons kan overnemen. De vaatwasser leeg maken bijvoorbeeld, een eenvoudige maaltijd koken of de woonkamer opruimen. Voor ons zijn het eenvoudige handelingen, maar voor een robot niet.

Ashutosh Saxena van het Personal Robotics Lab (onderdeel van de Cornell-universiteit in de staat New York) slaagde erin een algoritme samen te stellen waarmee een robot verschillende voorwerpen kan herkennen en weet wat hij daarmee moet doen. Saxena: “Hij snapt bijvoorbeeld dat een schoen niet in de koelkast hoort.”

De robot is voorzien van een 3D-camera uit een Microsoft Kinect. Daarmee brengt hij een ruimte in kaart en hakt die beelden, op basis van afwijkende kleuren en vormen, op in blokken. Die worden vervolgens vergeleken met een database en op basis daarvan probeert hij te bepalen welke voorwerpen hij voor zich heeft.

Het team liet de robot bij wijze van proef verschillende dingen, waaronder borden, speelgoed en boeken, oppakken en opruimen. Als het ging om spullen die hij vaker had gezien, slaagde de ‘opruimbot’ er in 98 procent van de gevallen in om die op de juiste plek te zetten. Met voorwerpen die nooit eerder voor zijn camera waren verschenen had hij wat meer moeite, maar het lukte hem toch om in 80 procent van de gevallen te bepalen wat het was en waar het thuishoorde.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Volgens Saxena moeten er nog wel wat ‘verfijningen’ worden doorgevoerd. Camera’s met een hogere resolutie kunnen de prestaties verbeteren en een beetje extra context zou ook handig zijn. Saxena: “De robot snapt dat een computermuis op een bureau thuis hoort. Het zou prettig zijn als hij het ding niet zomaar ergens neerzet, maar naast het toetsenbord plaatst.“

Bron: PhysOrg / Cornell University

Beeld: Personal Robotics Lab

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Geen categorie