3 platformheli’s

KIJK-redactie

16 April 2019 10:59

aerocycle platformheli

Sommige ideeën komen nooit echt van de grond. De HZ-1 Aerocycle, die een persoonlijke vliegmachine voor soldaten had moeten worden, is daar een goed voorbeeld van (meer daarover lees je in KIJK 5/2019). Maar een interessant idee heb je nooit alleen. Naast de HZ-1 Aerocycle is er nog een handvol andere platformhelikopters en aanverwante toestellen gebouwd. Dit zijn er drie.

1) Hiller VZ-1 Pawnee

Deze gedoodverfde concurrent van de HZ-1 Aerocycle werd aangedreven door twee motoren van ieder 33 kW (44 pk). De twee rotors (diameter: 2,13 meter) die de VZ-1 Pawnee lieten vliegen, zaten in een ronde behuizing. Luchtstromen in die behuizing maakten het platform uiterst instabiel. Met een topsnelheid van slechts 26 km/u vond het Amerikaanse leger de Pawnee bovendien veel te langzaam voor het slagveld.

2) Discopter

Dit apparaat laat zich het best omschrijven als een vliegende schotel. De Nederlands- Amerikaanse kunstenaar en luchtvaartingenieur Alexander Weygers bedacht de Discopter in 1944. Geheel overtuigd van het idee stuurde hij zijn plannen naar het Amerikaanse leger. Dat toonde interesse, maar had het te druk met de Tweede Wereldoorlog. Het toestel werd nooit gebouwd.

3) Williams X-Jet

Het is niet moeilijk voor te stellen waarom de X-Jet de bijnaam ‘vliegende vuilnisbak’ kreeg. Het toestel werd halverwege de jaren tachtig, na vijftien jaar in ontwikkeling te zijn geweest, door het Amerikaanse leger getest. Ondanks een topsnelheid van 97 kilometer per uur luidde het oordeel dat het toestel weinig meerwaarde had ten opzichte van grotere helikopters.

Dit is een kader uit de Terugvlucht-aflevering ‘Het vliegende paard’ te vinden in KIJK 5/2019. Deze editie ligt vanaf 18 april in de winkel tot en met 15 mei.

Meer informatie:

Tekst: Nick Kivits

Openingsbeeld: SPAARNESTAD PHOTO/HOLLANDSE HOOGTE

Heb jij de KIJK Hoogvliegers al? Deze special staat boordevol spannende verhalen uit de luchtvaart. Bestel hem hier voor maar €6,99.


Meer Geen categorie