4 deep state-verhalen

Laurien Onderwater

10 June 2017 13:00

deep state

Ooit gehoord van de deep state? Dit zou een schaduwregering zijn die écht de touwtjes in een land in handen heeft. Volgens complotdenkers doen in deze vier landen deep state-verhalen de ronde. 

1. Amerika

Op 10 januari 2017 publiceert BuzzFeed een document waarin Christopher Steele, een voormalige agent van de Britse inlichtingendienst MI6, schrijft dat medewerkers van Trump in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen met de Russen hebben samengewerkt om Hillary Clintons campagne te ondermijnen. Dit BuzzFeed-document is pas het startschot voor een hele serie lekken die allemaal draaien om dubieuze contacten tussen Trump-medewerkers en ‘verdachte’ Russische staatsburgers.

2. Turkije

Sinds het ontstaan van de Republiek Turkije in 1923 zou daar een geheim netwerk van militairen, politiemensen, journalisten, criminelen, politici en academici bestaan dat er alles aan doet om de seculiere Turkse staat en de idealen van de vader des vaderlands, Mustafa Kemal Atatürk, in stand te houden. De huidige president Erdogan heeft zijn carrière gebouwd op het mobiliseren van de volkswoede tegen deze derin devlet (‘diepe staat’).

3. Rusland

Zodra de bolsjewieken in oktober 1917 in Rusland de macht hebben gegrepen, gaan tienduizenden ambtenaren in staking. Als reactie richt Lenin, de nieuwe sterke man, de Tsjeka op: de ‘buitengewone commissie ter bestrijding van contrarevolutie, speculatie en sabotage’. Deze veiligheidsdienst executeert tientallen ambtenaren. Na vijf maanden is de staking voorbij, en het staatsapparaat volkomen ontwricht. Uit de Tsjeka zal op den duur de KGB voortkomen.

4. Egypte

In 2012 wint Mohamed Morsi, de leider van de Moslimbroederschap, de Egyptische presidentsverkiezingen. Al na een jaar hebben de echte machthebbers in het land – hoge legerofficieren en veiligheidsfunctionarissen – er genoeg van. Ze zetten Morsi af. Hij belandt achter de tralies en Abdul Fatah al-Sisi, de opperbevelhebber van het leger, wordt met 96 procent van de stemmen de nieuwe president. De deep state heeft gewonnen.

Dit is een kader uit de Complot!-aflevering ‘Wirwar in Washington’ te vinden in KIJK 7/2017. Deze editie ligt in de winkel vanaf 22 juni tot en met 19 juli.

Tekst: Teake Zuidema

Beeld: Getty Images

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Artikelen