De vijf indrukwekkendste vuurwerkrecords

André Kesseler

31 December 2019 12:59

vuurwerkshows

Nog even en dan wordt de lucht boven ons land weer verlicht door gigantische hoeveelheden vuurwerk. Een mooie aanleiding voor wat vuurwerkrecords.

De grootste

Het grootste stuk luchtvuurwerk knalde op 1 januari 2018 omhoog. Het ging om een ‘granaat’ van maar liefst 1087,2 kilo die vanaf Al Marjan, een eiland in de Verenigde Emiraten, werd afgevuurd. Het projectiel, gemaakt door het Amerikaanse Fireworks by Grucci bereikte een hoogte van een kleine 1130 meter en knalde vervolgens uit elkaar in een fraaie vurige bloem (het schuifje naar 10:20 voor de grote knal). Het vorige record, een projectiel van een kleine 465 kilo, stond overigens al sinds 1985 op naam van de Japanner Zenji Honda.

De langdurigste

Het geduld van de toeschouwers werd wel op de proef gesteld, want de oudejaarsvuurwerkshow 2016 op de Filipijnen duurde maar liefst 1 uur, 1 minuut en 32.35 seconden. En dat in de stromende regen. Tijdens de show werden er maar liefst 810.904 stukken vuurwerk tot ontploffing gebracht. Heb je even tijd? Dan kun je het hele spektakel hieronder bekijken. Je hoeft er in ieder geval niet voor in de regen te staan.

De dodelijkste

Gelukkig zijn de veiligheidsmaatregelen rond vuurwerkshows behoorlijk streng. In de achttiende eeuw was dat kennelijk nog niet zo, want tijdens een evenement aan de Seine kwamen in 1770 maar liefst 800 mensen om.

Het feestje dat Louis XV op 16 mei gaf, was bedoeld ter viering van het huwelijk tussen Marie-Antoinette en de Franse kroonprins, de latere Louis XVI. De vuurwerkshow werd verzorgd door de gebroeders Ruggieri. Henry Sutherland schrijft in zijn boek uit 1893, over de geschiedenis van het oude en het nieuwe Parijs, dat aanvankelijk alles goed ging. Totdat een plotselinge windvlaag het vuurwerk tussen de menigte blies. Sommige raketten ontploften slechts gedeeltelijk, maar te midden van duizenden opgewonden en dicht opeengepakte toeschouwers ontstond grote paniek. De mensenmassa sloeg op de vlucht en in de nauwe straten werden honderden mensen onder de voet gelopen.

De langste

Bij de langste dachten wij ook even ‘van boven naar beneden’. Maar dat blijkt horizontaal te zijn. Het record staat op naam van het Japanse Ariake Seas Fireworks Festival waar in 2008 de enigszins verwarrende ‘Niagara Falls vuurwerkwaterval’ te zien was. Lang niet zo hoog als de Niagara watervallen, maar wel 3,5 kilometer lang.

Meeste vuurpijlen in 30 seconden

Dat record staat volgens het Guinness Book of World Records op naam van het Filipijnse Pyroworks International Inc. Op 8 mei 2010 slaagde het bedrijf erin om in 30 seconden 125.801 pijlen de lucht in te werken. Dat hadden er nog meer kunnen zijn. Pyroworks gebruikte namelijk 16 ladingen van elk 8000 raketten. Als die allemaal succesvol waren gelanceerd, had het record dus op 128.000 vuurpijlen gestaan.

Bron: Guinness Book of World Records

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Filmpjes