‘65-plusser snapt sarcasme niet’

Naomi Vreeburg

13 January 2016 11:00

Een sarcastische opmerking wordt niet altijd begrepen. Uit nieuw onderzoek zou blijken dat ouderen hier behoorlijk last van hebben.

Sheldon Cooper wordt er in The Big Bang Theory steeds beter in: het herkennen van sarcastische opmerkingen. Maar nieuw onderzoek zou uitwijzen dat mensen er juist slechter in worden naarmate de jaren verstrijken. Hoogleraar Louise Phillips (Universiteit van Aberdeen) en haar collega’s claimen dat 65-plussers veel meer moeite hebben met sarcasme dan de jongere bevolking.

Filmpjes

Voor hun studie werden 116 deelnemers – van 18 tot 86 jaar – voor een beeldbuis gezet. Ze kregen filmpjes te zien waarin mensen hun vrienden dan wel familieleden sarcastisch of serieus toespraken. Achteraf moesten de filmpjes worden ingeschat aan de hand van vragen.

De 36 deelnemers met een leeftijd hoger dan 65 schatten de serieus bedoelde filmpjes net zo goed in als de rest van de groep. Echter, de sarcastische gesprekken zouden zij significant vaker als serieus hebben opgevat dan de jongere mensen. Hieruit concluderen Phillips en haar team dat ouderen steeds meer moeite krijgen met het lezen van emoties van anderen.

Kleine groep

De hoogleraar is nu van plan te kijken of ouderen ook minder sarcasme gebruiken dan de rest van de bevolking. Maar misschien is het handig als Phillips het onderzoek eerst met meer mensen herhaalt. Want of je harde conclusies kunt trekken uit zo’n kleine onderzoeksgroep… We betwijfelen het.

Bronnen: Development Psychology, The Guardian


Meer Mens