Aantrekkelijke bijrijder zorgt voor ongelukken

KIJK-redactie

28 August 2010 16:00

Chauffeurs die praten met een aantrekkelijke bijrijder veroorzaken vaker ongelukken. Dit komt doordat ze wel kijken tijdens het rijden, maar niet registreren wat ze zien.

Dit is het resultaat van een onderzoek uitgevoerd door de Canadese Universiteit van Calgary. Tijdens een experiment in een rijsimulator werd gemeten hoe vaak het looked but failed to see effect (LBFTS) voorkwam. Als er een aantrekkelijke bijrijder was, hadden chauffeurs vaker last van dit effect dan wanneer ze met een onaantrekkelijke bijrijder of alleen in de simulator zaten.

Veertig jonge mannen en vrouwen werden tweemaal in de simulator getest; met en zonder bijrijder. Tijdens de simulatie kwamen twee gevaarlijke situaties voor; één met een voetganger en één met een motor.

De bijrijders kregen de opdracht om zich zo aantrekkelijk mogelijk te gedragen. Dit hield voor mannelijke bijrijders in dat ze vertelden over een toekomstige, aantrekkelijke baan (dokter). Vrouwelijke bijrijders droegen strakke kleding met inkijk en reageerden positief op opmerkingen van de chauffeur.

De conclusie van het onderzoek is dat LBFTS-fouten vaker voorkomen wanneer een aantrekkelijk iemand meerijdt. Met bijrijder maakte de chauffeur acht keer zo vaak een fout bij de gevaarlijke situatie met de motor en vier keer zo vaak bij de situatie met de voetganger.

Verder bleek dat hoe aantrekkelijker de chauffeur de bijrijder vond, hoe meer fouten hij maakte. Ook waren de vrouwelijke chauffeurs makkelijker afgeleid dan de mannelijke; zij maakten de meeste LBFTS-fouten.

Bronnen: Mindhacks.com, Universiteit van Calgary

Beeld: Jakob Montrasio/cc-by-sa 2.0


Meer Mens