Aap bestuurt rolstoel met gedachten

André Kesseler

04-03-2016 16:00:55

Deze aap bestuurt zijn rolstoel niet met zijn handen, maar met zijn brein.  

Onderzoekers aan het Amerikaanse Duke University Center for Neuroengineering zijn erin geslaagd om een aap via een hersenimplantaat een rolstoel te laten besturen. De implantable brain-machine interface (BMI), werd in een resusaap geplaatst. De BMI registreert de signalen in twee regionen van de hersenen die te maken hebben met gevoel en beweging en zo kan de aap de rolstoel met zijn gedachten naar een bak met wat druiven sturen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Overigens wordt op meer plekken geprobeerd om hersensignalen om te zetten in besturingssignalen voor protheses en andere apparatuur. Maar vaak gaat het daarbij om systemen die niet in de hersenen, maar op de buitenkant van het hoofd worden geplaatst. Volgens de onderzoekers van de Duke University levert dat niet de nauwkeurigheid en de nuance die nodig zijn om bijvoorbeeld de vingers van een hand goed te kunnen aansturen.monkey_bmi_image

Volgens onderzoeksleider Miguel Nicolelis moeten de apen even aan het systeem wennen en zijn sommige er beter in dan andere. Maar na verloop van tijd wordt de BMI gewoon een deel van hun lijf. Nicolelis denkt dat mensen zich veel sneller aan het systeem kunnen aanpassen en hij hoopt dat hij en zijn team binnenkort met experimenten op lichamelijk gehandicapte vrijwilligers kunnen beginnen.

Bronnen: Popular ScienceDuke University

Beeld: Duke UniversityPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes