Ontrafel jij de kerstpuzzel van de AIVD?

Laurien Onderwater

16 December 2020 11:00

AIVD kerstpuzzel

Het is medio december en dan geeft de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst zijn pittige puzzel vrij. Los jij hem op?

Nu kerst vieren met grote groepen er niet in zit, hou je genoeg tijd over om je vast te bijten in de jaarlijkse kerstpuzzel van de AIVD. Dit jaar publiceert de geheime dienst de vragen en raadsels voor de tiende keer. Daarom zitten er ook ‘retro-opgaven’ in die de diehard puzzelaars onder ons vast herkennen. En net als vorig jaar is er ook weer een junioreditie die is gericht op 10- tot en met 15-jarigen.

Klaar om je hersenen te kraken? Download hier het opgaven- en antwoordformulier voor deze editie. Oplossingen insturen kan tot en met dinsdag 12 januari (deadline: 23.59 uur). Je vindt het e-mailadres op het voorblad.

Na afloop krijg je je score toegezonden. Tenminste, als je meer dan nul punten weet te behalen. Degene die de meeste punten heeft verzameld, mag zichzelf de winnaar noemen en ontvangt een beker.

Errata

In de AIVD kerstpuzzel 2020 blijken een paar fouten te zijn geslopen of er zijn onduidelijkheden gerezen. De volgende errata zijn door de puzzelmakers bevestigd.

  • Bij opgave 4 moet FLESOPENENER natuurlijk FLESOPENER zijn, maar voor het oplossen zou dit geen verschil hoeven maken.
  • Bij opgave 11 is onbedoeld de alfabetische volgorde vervallen. We hebben er vertrouwen in dat jullie er toch uitkomen.

Bron: AIVD

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Mens