Algoritme vertelt jou hoe je de perfecte selfie neemt

Laurien Onderwater

03-08-2017 11:00:43

selfies

Onderzoekers uit België hebben een smartphone-app ontwikkeld die je ‘begeleidt’ bij het maken van selfies.

Mensen met smartphones hebben het tegenwoordig maar zwaar. Die camera aan de voorkant is ideaal om selfies mee te maken, maar hoe schiet je in hemelsnaam de perfecte foto van jezelf? Nou met behulp van dit algoritme ontwikkeld door computerwetenschappers van de universiteit van Waterloo.

De beste hoek

De onderzoekers creëerden een applicatie voor op je smartphone die een algoritme bevat dat de gebruiker vertelt hoe je de camera moet houden om de perfecte foto te nemen. Volgens de bedenkers ervan leert deze app waarom je foto beter zal lukken als je hem vanuit die en die hoek neemt. Dit in tegenstelling tot andere applicaties waarmee je vaak pas achteraf foto’s kunt verbeteren.

Virtuele selfies

Om hun algoritme te kunnen maken, kochten de informatici 3D-scans van gezichten. Hiervan namen ze honderden ‘virtuele selfies’. Deze zelfportretten werden beoordeeld door duizenden mensen via een online crowdsourcing service. Voor de foto’s met de meeste stemmen werd een wiskundig model beschreven, zodat het algoritme weet hoe hij gebruikers kan helpen de beste foto te nemen.

Daarna vroegen de onderzoekers aan ‘echte’ mensen of zij selfies wilden nemen met de normale camera van hun telefoon en later met behulp van de speciale app. Gebaseerd op meer online ratings, vonden ze een 26 procent verbetering in selfies genomen met de app ontwikkeld in Waterloo. Downloaden dus, die handel…

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het onderzoeksteam presenteerde hun app op de jaarlijkse ACM Conference on Designing Interactive Systems in Schotland.

Bronnen: University of Waterloo via EurekAlert!, Business Standard

Lees ook:

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes