Amateurgoudzoeker vindt grote klomp

Laurien Onderwater

01-08-2018 12:59:45

amateurgoudzoeker goud

Een amateurgoudzoeker vond in Schotland een klompje goud van ruim 80 gram en daarmee verbreekt hij een record.

Op het moment van schrijven, staat de goudprijs op 33.593 euro per kilo. Dat is een hoop geld, je gaat er bijna zelf goud van zoeken. Zo dacht een amateurgoudzoeker uit Schotland er ook over. En bij hem loonde het behoorlijk: na lang zoeken in het water vond hij namelijk een nugget die maar liefst 85,7 gram weegt. Een record voor het Verenigd Koninkrijk.

Lees ook: Goud: waar vind je het en hoe win je het?

Goudkoorts

Het vorige record stond op 59 gram en die klomp was in 1808 in Cornwall gevonden, dus het werd hoog tijd dat dit een keer werd verbroken. De gelukkige vinder – die graag anoniem wil blijven – lag op zijn buik in een riviertje te zoeken en gebruikte een snorkel om adem te kunnen halen, een techniek die onder goudzoekers bekendstaat als sniping (zie onderstaande afbeelding).

Volgens The Guardian had hij al een klompje van 2 gram gevonden in een kier in het gesteente. De kier leidde de man, die ergens in de 40 is, naar een ruimte waar hij vervolgens de grotere klomp aantrof. In eerste instantie dacht de Schot dat het om een klompje van 5 à 7 gram ging, maar toen hij het ding uit het water haalde en omhoog hield, werd hem duidelijk om wat voor bijzondere vondst het ging.

The Crown

De man deed de vondst overigens twee jaar geleden al, maar heeft nu pas zijn verhaal naar voren gebracht, onder voorwaarde dat hij anoniem blijft. De exacte locatie van zijn ontdekking wordt ook geheim gehouden om een goudkoorts in Schotland te voorkomen.

Momenteel houdt de ‘eigenaar’ de gold nugget in een kluis en is hij nog niet zeker wat hij ermee gaat doen. Gevonden goud en zilver geldt als eigendom van de Britse overheid, dus het zou ook kunnen dat hij de klomp moet overdragen. En dat zou best een beetje zuur zijn, want gezien de zeldzaamheid van de klomp, wordt hij op minstens 50.000 pond, ofwel ruim 56.000 euro, geschat.

Bronnen: The Guardian, Independent, IFLScience

Beeld: Paul Jacobs

De KIJK 50 jaar-special ligt nu in de winkel met daarin de spannendste, opmerkelijkste en grappigste verhalen uit de lange geschiedenis van het blad. Wil je deze editie liever bestellen? Dat kan ook in onze webshop.Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Mens