Amerika keurt libido-pil voor vrouwen goed

Naomi Vreeburg

19 August 2015 11:00

Het medicijn Flibanserin, dat vrouwen meer zin in seks moet geven, heeft dinsdag goedkeuring gekregen.

Geen klein blauw pilletje, maar een roze pilletje voor vrouwen die hun libido willen verhogen, heeft gisteren groen licht gekregen van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). Het gaat om het middel Flibanserin dat onder de naam Addyi zal worden verkocht.

Addyi wordt ook wel vrouwelijke viagra genoemd, maar het medicijn werkt op een andere manier. Het blauwe pilletje laat de spieren ontspannen en de bloedvaten verwijden, waardoor meer bloed de zwellichamen binnen kan stromen. Het roze pilletje functioneert meer als een antidepressiva. Het verandert de chemische samenstelling van de hersenen, zodat de vrouwen meer zin krijgen in seks. Ook moet het medicijn iedere dag worden ingenomen en niet slechts enkele uren voor de daad.

Heftige bijwerkingen

Twee keer eerder werd de pil door de FDA afgekeurd om de vervelende bijwerkingen. Zo kan lage bloeddruk optreden en verlies van bewustzijn. De kans hierop wordt versterkt in combinatie met alcohol. Ook nu waarschuwt het agentschap voor deze nare effecten, maar vindt het goed als het middel door specialisten wordt voorgeschreven. Onder voorwaarde dat ze erbij vermelden wat de risico’s van deze pil zijn.

De pil wordt overigens alleen voorgeschreven aan vrouwen die lijden aan Hypoactive Sexual Desire Disorder (HSDD), een aandoening waarbij er verminderd seksueel verlangen is en de vrouw in kwestie hieronder lijdt. Het medicijn is niet bedoeld voor de dames die zich stiekem niet meer seksueel aangetrokken voelen tot hun partner.

Bronnen: The Guardian


Meer Mens