Amerika’s gevangenissen zitten bomvol

KIJK-redactie

11-05-2017 11:00:57

Amerikaanse gevangenissen

De Amerikanen blinken uit in het gevangen zetten van hun burgers. Maar bij Amerikaanse politici groeit het besef dat de massa-opsluiting hun land meer kwaad dan goed doet. Hoe heeft het zo ver kunnen komen en hoe kan het tij worden gekeerd?

De feiten spreken voor zich. Het aantal gevangenen in de VS is sinds 1980 verviervoudigd: van een half miljoen naar de 2,2 miljoen van vandaag de dag. Dat betekent dat per 100.000 Amerikanen 693 mensen gevangen zitten.

Volle bak

Zelfs in Rusland, een land met relatief veel criminaliteit, zijn dat ‘slechts’ 450 mensen. En naast de 2,2 miljoen gedetineerden zijn nog eens 820.000 Amerikanen on parole, oftewel voorwaardelijk op vrije voeten.

Verder zijn 3,8 miljoen Amerikanen on probation. Deze mensen doen alternatieve straffen, die worden omgezet in een gevangenisstraf zodra ze bepaalde regels overtreden. Maar waarom zitten zo onwezenlijk veel Amerikanen in the slammer en kan een nog groter aantal daar direct weer in belanden als ze over de schreef gaan? En is daar iets aan te doen?

Dit is het begin van het artikel ‘Volle bak’ te vinden in KIJK 6/2017. Deze editie ligt in de winkel vanaf 26 mei tot en met 21 juni.

Meer informatie:

Tekst: Teake Zuidema

Beeld: Getty ImagesPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Artikelen

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis