5 soorten aroma in je eten

KIJK-redactie

04 April 2017 16:00

aroma

De ingrediënten van een aroma hoeven niet op het etiket van een voedingsmiddel te staan, maar in de EU gelden wel strenge regels voor de benaming van het aroma. We leggen het uit met een aardbei. 

  1. Aardbei-extract: Een extract is een smaakstof die voor de volle 100 procent van aardbeien afkomstig is.
  2. Natuurlijk aardbei-aroma: Minimaal 95 procent van de aromastoffen moet afkomstig zijn van aardbei. De overige 5 procent hoeft niet uit aardbei te komen, maar wel uit een natuurlijke bron. Die natuurlijke bron kan een plantje zijn, maar ook aromastoffen gemaakt in bioreactoren met genetisch gemodificeerde gisten of bacteriën gelden als natuurlijk.
  3. Natuurlijk aardbei-aroma met andere natuurlijke aroma’s: Minder dan 95 procent aromastoffen afkomstig van aardbei, aangevuld met andere natuurlijke aromastoffen. Het geheel moet naar aardbei smaken.
  4. Natuurlijk aroma: De aromastoffen komen voor 100 procent uit een natuurlijke bron, maar niet uit aardbeien. Hier mag het woord ‘aardbei’ niet bij worden gebruikt.
  5. Aardbei-aroma: Wanneer ten minste één niet-natuurlijke aromastof in het aroma aanwezig is, mag het geen natuurlijk aroma heten. Hier mag weer wel ‘aardbei’ voor worden gezet.

Dit is een kader uit het artikel ‘De smaakmakers’ waarin we een kijkje nemen bij het oudste aromahuis van Nederland. Dit artikel vind je in KIJK 5/2017, die vanaf 20 april tot en met 25 mei in de winkel ligt. 

Meer informatie:

Tekst: Steven van Beek


Meer Artikelen