Deze baby heeft DNA van drie ouders

Naomi Vreeburg

28-09-2016 08:00:48

baby heeft drie ouders

Het is een jongen! En een bijzondere. Dit ventje is ontstaan uit het DNA van drie mensen.

Maak kennis met Abrahim Hassan. Hij lijkt op een doodgewone baby, maar dat is de kleine niet. Abrahim is namelijk een jongetje dat is geboren uit het DNA van niet twee, maar drie personen. De koter, die op 6 april van dit jaar kerngezond ter wereld kwam in een New Yorks ziekenhuis, is gezegend met de genen van een man en twee vrouwen.

Eicellen mixen

De moeder die het kindje negen maanden in haar buik heeft gedragen, koos voor de nieuwe ‘drie-ouder-techniek’ omdat zij de energiestofwisselingsziekte, het syndroom van Leigh, kan overbrengen. Deze ziekte wordt van moeder op kind doorgegeven door het DNA in de mitochondriën. Even de biologieles oprakelen: mitochondriën leveren de energie aan onze cellen.

Het koppel had al twee kinderen verloren door dit syndroom en zocht naar een manier om toch een gezonde baby op de wereld te zetten. John Zhang en zijn team vonden een tweede vrouw die haar eicel met gezonde mitochondriën wilde doneren. Deze mixten ze vervolgens met de kern uit de eicel van de moeder, bevruchtten ze en brachten ze bij in.

Deze procedure volbrachten de New Yorkse artsen in Mexico. Alleen nog in het Verenigd Koninkrijk is de behandeling namelijk toegestaan. Ook in de VS verboden, maar Zhang laat aan New Scientist weten dat er in Mexico “geen regels zijn”. Dit klinkt natuurlijk niet erg zuiver, maar Zhang is ervan overtuigd dat hij de juiste keuze heeft gemaakt. “Het redden van levens is ethisch verantwoord.”

Procedure verboden

Overigens is het niet de eerste keer dat een baby werd geboren uit het DNA van drie mensen. In de jaren negentig probeerden dokters de kwaliteit van eicellen een boost te geven door cytoplasma van een gezonde donor te injecteren, cellulair materiaal dat mitochondriën bevat. Helaas resulteerde deze methode nog altijd in kinderen met genetische afwijkingen. Daarom werd de procedure verboden. Laten we hopen dat Abrahim nog wel heel lang gezond blijft.

Bronnen: New Scientist, The GuardianPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Mens

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis