Neemt badwater een deel van een scheet op?

KIJK-redactie

24 September 2018 10:59

scheet badwater

Je hebt het jezelf ongetwijfeld eens afgevraagd: wanneer je in bad zit en een wind laat, komen alle gassen dan boven of wordt een deel ervan door het water opgenomen?

Als je in bad zit, sla je als vanzelf aan het mijmeren. Dat gebeurde KIJK-lezeres Alexandra van Dijk ook. Nadat er uit de diepere delen van het bad een scheetje omhoog was geborreld, borrelde er in haar brein ineens een prangende vraag op. En die vraag luidt: als je onder water een wind laat, komen alle gassen dan boven of wordt een deel ervan door het badwater opgenomen?

Geurvrije badkamer

Het antwoord is best verrassend. Alle gassen lossen een beetje op in water, vooral als dat water koud is. Maar zelfs bij een aangename badtemperatuur lost in het water altijd nog een behoorlijke hoeveelheid gas op, de ene soort gas iets meer dan de andere.

Stel dat die wind helemaal uit methaan bestaat, ofwel CH4. Dan blijkt zo’n 20 kubieke centimeter gas op te kunnen lossen in 1 liter water van 40 graden Celsius. Dat betekent dus dat niet de volle 100 procent bovenkomt. Sterker nog: als die wind niet linea recta naar boven steeg, maar alle tijd had om in evenwicht te komen met het badwater, dan zou hij met gemak helemaal oplossen. Met een geurvrije badkamer als gevolg!

Deze vraag kon je vinden in KIJK 4/2018.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Laat hem via onderstaand formulier achter.

[contact-form-7 id=”141402″ title=”Vraag antwoord formulier”]

Tekst: Jo Hermans

Beeld: iStock

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer KIJK antwoordt