3 beruchte Nederlandse kapers

KIJK-redactie

16-05-2017 13:00:09

kapers

Somalische piraten mogen nu misschien gevreesd zijn, vroeger waren het Hollanders die de zeeën onveilig maakten. En wij hebben de drie bekendste voor je op een rij gezet.

Simon de Danser

Simon de Danser bouwt een gigantisch paleis in Algiers van de buit die hij tussen 1606 en 1609 op de Middellandse Zee weet te veroveren. De Danser weigert zich tot de islam te bekeren en krijgt daarom de bijnaam Deli Re’is, of Duivelse kapitein. Hij valt nooit Nederlandse schepen aan.

Jan Janszoon

Jan Janszoon van Haarlem (Moerad Re’is) is wreed en onberekenbaar. Zo martelt hij een Hollandse matroos dood die niet wil vertellen waar de schipper zijn goud verstopt heeft. In 1628 valt hij het IJslandse eilandje Heimaey aan en verkoopt 242 inwoners in Marokko als slaaf.

Klaas Compaen 

Na een lange carrière als zeerover, onder meer in Noord-Afrika, mag Compaen terugkeren naar zijn oude woonplaats Oostzaan. Daar maakt hij indruk met zijn dure kleren en lijfwachten. Maar zijn vrouw verlaat hem en hij verliest al zijn geld. Hij sterft in 1660, arm en eenzaam.

Dit is een kader uit het artikel ‘Hollandse meesters’ te vinden in KIJK 6/2017. Deze editie ligt in de winkel vanaf 26 mei tot en met 21 juni. 

Meer informatie:

Tekst: Liesbeth SparksPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Achtergronden

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis