‘Beschadigd DNA vervoerd per ambulance’

KIJK-redactie

27-07-2015 16:00:44

Canadese onderzoekers hebben ontdekt hoe gehavend DNA in de cel wordt vervoerd en hersteld.

Dagelijks beschadigen er grofweg een miljoen stukjes van je DNA. Je lichaam probeert een groot deel ervan te herstellen. Onderzoekers van de University of Toronto hebben ontdekt dat een zogenoemde ‘DNA-ambulance’ dit beschadigde genetische materiaal vervoert naar de plaats waar het wordt gerepareerd.

De nieuw ontdekte DNA-ambulance is een eiwitcomplex, een bouwwerk van verschillende eiwitten dat als geheel een taak uitvoert. Niet alleen hebben de Canadezen het bestaan hiervan ontdekt, maar ook de route die het aflegt naar de reparatieplaats voor beschadigd DNA oftewel het ‘DNA-ziekenhuis’.

Kanker

Dat beschadigde DNA wordt gerepareerd in speciale gebieden in de cel, wat al bekend was. Maar hoe het daar terecht komt, is nu dus ook helder. Deze ontdekking is volgens professor Karim Mekhail en zijn team, die het onderzoek onlangs publiceerden in Nature Communications, belangrijk omdat het mogelijk inzicht geeft in hoe kanker precies werkt.

Het repareren van beschadigd DNA verloopt namelijk niet altijd vlekkeloos. In sommige gevallen kan het herstelde DNA wel vermenigvuldigen, maar krijgt de verkeerde instructies mee en dat kan leiden tot kanker.

Doelgebieden aanwijzen

Om de DNA-ambulance te kunnen traceren, gebruikten de onderzoekers hightech microscopen. Het studiemateriaal bestond uit het DNA van gistcellen. Door het beschadigde DNA te volgen, kon worden geconcludeerd dat het specifieke eiwitcomplex onmisbaar was bij het vervoer van het erfelijkheidsmateriaal naar de reparatieplaats.

Het team van Mekhail zoekt momenteel naar meer types van de DNA-ambulance en hun routes om zo meer inzicht te krijgen in hoe het DNA-reparatieproces in verband staat met de ontwikkeling van kanker. Ze verwachten op den duur nauwkeurige doelgebieden aan te kunnen wijzen waar nieuwe medicijnen tegen kanker zich op kunnen richten.

Bronnen: Nature Communications, University of TorontoPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Mens