Bijzondere vondst in Pompeï

Naomi Vreeburg

23-11-2020 14:00:00

Pompeï Vesuvius

De resten van twee slachtoffers van de Vesuvius-uitbarsting zijn ontdekt in de kelder van een groot huis buiten de stad Pompeï.   

Een immense uitbarsting van de Italiaanse vulkaan Vesuvius bedekte de stadjes Pompeï en het nabijgelegen Herculaneum in het jaar 79 onder een laag as en lava. Daarbij vielen zeker 20.000 doden, onder wie twee mannen wiens overblijfselen archeologen nu hebben gevonden net buiten de stad.

Lees ook:

Beschadigde ruggenwervels

De archeologen vonden de ‘resten’ van de heren in de kelder van een groot huis; ze lieten holten na in de versteende as. Met een speciale techniek vulden de archeologen deze ruimte met vloeibaar kalk, die vervolgens hard werd. Het resultaat: een soort standbeelden van de twee slachtoffers van de Vesuvius.

Het zou gaan om een jongeman, tussen de 18 en 25 jaar oud op het moment van overlijden, en een wat oudere man tussen de 30 en 40 jaar.

De jeugdige man had beschadigde ruggenwervels. De archeologen vermoeden daarom dat het om een slaaf ging die samen met de rijke meneer vluchtte voor de gevolgen van de uitbarsting. In de kelder zouden de heren vervolgens zijn gestikt.

Slaaf?

Dat het hier om een slaaf met zijn ‘meester’ ging, vindt klassiek archeoloog Eric Moormann, verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen, niet helemaal duidelijk. “Is er geld of zijn er ook juwelen gevonden? Bij mij rijzen er veel vragen.”

Historicus en archeoloog Miko Flohr deelt deze mening. “Of het daadwerkelijk gaat om een rijk man en een slaaf is niet zo eenvoudig te zeggen. Ik denk dat je daar ook heel terughoudend mee moet zijn, zeker als je je baseert op het skelet zelf en niet op basis van vondsten. Als iemand meerdere gouden ringen om heeft, dan zegt dat wellicht iets; zonder dat soort vondsten is interpretatie lastig.”

Buiten Pompeï

Wel zijn de deskundigen enthousiast over de ontdekking. Moormann: “Zo’n vondst is altijd bijzonder, ook al zijn er honderden stoffelijke overschotten bekend. Door zorgvuldige methodes kunnen archeologen (en hier ook artsen of fysisch antropologen) meer vaststellen. Fascinerend is bijvoorbeeld dat detail van de gebroken, maar weer geheelde ribben.”

“Het is zeker een interessante vondst”, zegt Flohr. “Vooral omdat het gaat om een (grote) boerderij buiten de stad. Archeologen hebben sinds de achttiende eeuw ongeveer 1200 mensen gevonden in Pompeï, maar veruit de meesten in de stad zelf.”

Bronnen: The Guardian, Reuters

Beeld: Luigi Spina/AFP

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Mens

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis