Boek: Ook getest op vrouwen

Laurien Onderwater

07-11-2017 13:11:22

ook getest op vrouwen

In het boek Ook getest op vrouwen pleit de Israëlische arts Marek Glezerman (terecht) voor een genderrevolutie in de geneeskunde.

Wist je dat vrouwen bij een hartaanval aan heel andere klachten lijden dan mannen? Daardoor worden de symptomen vaak niet tijdig herkend. En wist je ook dat nieuwe geneesmiddelen voornamelijk op mannen worden getest? Zij vormen een betere testgroep, omdat zij niet onderhevig zijn aan variaties door de menstruatie, wat de experimenten eenvoudiger en goedkoper maakt.

Light versie

Oftewel: vrouwen worden in de geneeskunde nog steeds niet als een individu op zich gezien, maar meer als een ‘light versie’ van mannen. Daarom is het volgens de Israëlische arts Marek Glezerman “tijd om de geneeskunde de 21ste eeuw binnen te loodsen met nieuwe inzichten in gender- en seksespecifieke verschillen.” Glezerman houdt geen feministisch epistel, maar legt goed uit hoe de verschillen in man en vrouw tot stand zijn gekomen en wat voor effecten dat heeft op de gezondheid en reacties op geneesmiddelen.

Hij onderbouwt geduldig en in begrijpelijke taal waarom dit zo belangrijk is. Daarnaast zijn de hoofdstukken afzonderlijk van elkaar te lezen waardoor je het boek af en toe even weg kunt leggen. Kortom: een prettig en vlot boek en zeker een aanrader!

**** | 320 pagina’s | paperback €22,50

Krijg je hiervan zin om te lezen? Bij AKO zijn nu veel boeken te koop met korting: Boeken met korting / AKO.nl

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer KIJK tipt