Boek: Verenigd op de grond en daadkrachtig in de lucht

KIJK-redactie

31-05-2017 11:00:04

luchtverdediging

Dit boek schetst de honderdjarige geschiedenis van de grondgebonden luchtverdediging in Nederland.

In ‘Verenigd op de grond en daadkrachtig in de lucht’ wordt de ontwikkeling van de Nederlandse luchtafweer in detail beschreven. Oude bronnen en authentiek beeldmateriaal dragen hier mooi aan bij. Maar ook een  toegankelijke beschrijving van wat er zich in de landen en de wereld om ons heen afspeelde, geeft de lezer een goed beeld.

Dreiging

Van de eerste Franse verkenningsluchtballon tot de ontwikkeling van de militaire luchtvaart; vanaf het moment dat er dreiging uit de lucht kwam, moest de Nederlandse grondgebonden luchtverdediging hier een antwoord op bieden.

Maar de luchtafweer had ook een taak in het waarborgen van de Nederlandse neutraliteit in de Eerste Wereldoorlog – om nog maar niet te spreken van de meidagen van 1940. Daaraan voorafgaand opende de Nederlandse luchtafweer in 1939 reeds het vuur op Duitse en Britse toestellen die de Nederlandse neutraliteit schonden door het luchtruim binnen te dringen.

Uiteindelijk vielen de Duitsers in april 1940 Nederland binnen. Het boek neemt de lezer op heldere wijze mee door die angstige dagen waarin onze luchtafweer een dappere en zeer belangrijk rol speelde.

Jubileum

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat Nederland zijn eerste schreden op het terrein van grondgebonden luchtverdediging zette. Dit boek schetst op spannende wijze deze honderdjarige geschiedenis. Voor iedereen die iets heeft met geschiedenis, techniek en de krijgsmacht is dit een bijzonder interessant werk. Bovendien zit het boek goed in elkaar met veel persoonlijke verhalen, goed beeldmateriaal en leest het bij vlagen zelfs als een spannende roman.

**** | 350 pagina’s | 39,90 euro

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer KIJK tipt