Burger King introduceert vleesloze Whopper

Laurien Onderwater

02-04-2019 12:59:25

whopper burger king

Fastfoodketen Burger King presenteert in een aantal restaurants in Amerika de vegetarische Whopper. En die zou qua smaak niet van het echte werk zijn te onderscheiden.

We hadden heel even onze twijfels, aangezien de aankondiging op 1 april is gedaan, maar het lijkt erop dat Burger King bloedserieus is. De fastfoodketen gaat namelijk het vlees op een van hun meest iconische broodjes – de Whopper – vervangen door een vegetarische variant.

Lees ook:

Impossible Burger

Om de vegetarische variant van de Whopper te maken, werkte Burger King samen met Impossible Foods, een start-up die op planten gebaseerde alternatieven voor vlees en zuivelproducten ontwikkelt. Het bedrijf beweert dat bij de vervaardiging van zijn producten 75 procent minder water en 95 procent minder land nodig is, en dat er 85 procent minder broeikasgassen worden uitgestoten.

Het eiwit dat een belangrijke rol speelt bij de vleesloze producten van Impossible Foods is leghemoglobine dat onder meer in de wortels van sojaplanten zit. Leghemoglobine lijkt erg op het eiwit hemoglobine (dat verantwoordelijk is voor het transport van zuurstof en koolstofdioxide door het bloed) en is net als hemoglobine rood van kleur. Hierdoor krijgt de vega-burger een wat meer bloederige structuur, zoals echte hamburgers dat hebben.

Volgens Burger King zouden klanten en werknemers niet het verschil proeven tussen de vleesloze en de echte Whopper. Het bedrijf introduceert de Impossible Whopper in eerste instantie in 59 restaurants in en rond Saint Louis, Amerika.

Bronnen: The New York Times, New Atlas

Beeld: Impossible Foods

KIJK 4/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Mens

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis