Bye bye 2018!

André Kesseler

25-12-2018 08:59:50

De redactie van KIJK heeft het afgelopen jaar niet stilgezeten. Een korte terugblik op een bewogen, maar succesvol jaar.

In de laatste dagen van 2018 blikken we bij KIJK tevreden en vooral trots terug. Naast de gebruikelijke twaalf edities van ons blad, dat elke maand weer vol staat met de nieuwste ontwikkelingen in de wetenschap en techniek, rolden er een hele reeks fraaie (al zeggen we het zelf) specials uit onze redactieruimte.

We begonnen dit voorjaar met De 10, een uitgave van onze zustertitel Know How. Daarvoor verzamelden we de 54 leukste, grappigste en meest verrassende lijstjes. Van de 10 beroemdste schurken uit de geschiedenis tot de meest extreme achtbanen. Van ’s werelds kundigste natuurkundigen tot de 10 beste aprilgrappen. En van de heldhaftigste dieren tot de 10 grootste technologische mislukkingen ooit.

Onder dezelfde Know How-vlag brachten we het populaire, jaarlijkse Geniale antwoorden op goeie vragen-vakantieboek uit. Daarin geven we op 132 pagina’s antwoord bijzondere, verrassende, verbazingwekkende, en vooral steengoeie vragen over wetenschap, natuur, transport, historie, technologie en ruimte.

Omdat KIJK dit jaar vijftig (!) is geworden, kwamen we in de zomer met KIJK 50 jaar, een bookazine van dik 300 pagina’s met daarin de beste verhalen uit de afgelopen vijf decennia.

Een paar maanden later lanceerden we in samenwerking met Fontaine Uitgevers het boek KIJK op de wereld, met daarin de fraaiste satellietfoto’s uit Google Earth.

En sinds een paar dagen ligt de luchtvaartspecial Hoogvliegers in de winkel en in onze webshop. Vanaf het eerste nummer in 1968 speelt luchtvaart namelijk een belangrijke rol in ons tijdschrift en het werd dus hoog tijd voor een special met dat als thema. Want als er ergens spannende dingen gebeuren, dan is het wel in de lucht. We namen niet voor niets tientallen KIJK-lezers mee de lucht in tijdens onze spectaculaire KIJK-ACE-vliegactie (die overigens in 2019 een vervolg krijgt…)

Alsof dat allemaal nog niet genoeg was, maakten we voor 2019 ook nog eens twee scheurkalenders (eentje voor KIJK en eentje voor Know How).

En in een succesvol privéproject zette coördinerend redacteur Naomi Vreeburg, in samenwerking met haar man Mark, op 14 november een gezonde zoon op de wereld: Lias Ezra. (Dat wordt een KIJK-lezer. Kan niet anders.)

De komende dagen blazen we even uit en verschijnen er dus ook wat minder stukjes op de website. Maar vanaf begin januari gaan we er weer vol tegenaan. Dank aan jullie, onze lezers, voor het vertrouwen en de aanhoudende steun. Het komende jaar gaan we jullie daar op verschillende manieren voor belonen.

Rest me nog om ieder van jullie namens de KIJK-redactie heel fijne feestdagen te wensen. We zien elkaar in 2019!

André Kesseler

Hoofdredacteur KIJKPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Mens