Canadees brengt indianen in kaart

André Kesseler

10 October 2018 15:59

indianen

We weten allemaal dat de Europese kolonisten de Amerikaanse indianen verdreven. Maar waar leefden die precies?

Als kind speelde je waarschijnlijk al ‘Kojboi en indiaantje’. En naarmate je ouder werd, leerde je dat er in Amerika een heleboel verschillende indianenstammen waren. Maar er zijn niet zo heel veel mensen die er meer dan pak-em-beet vijf kunnen noemen. Sioux, Apaches, Cheyenne… euh… Navajo… De Rondbuiken….of was dat de stam van Hiawatha uit Donald Duck? Victor G. Temprano (geen Amerikaan maar een Canadees) bracht al die stammen letterlijk in kaart.

Lees ook: Het zelfverkozen isolement van indianenstammen

Native Land

De website die Temprano – eigenaar van het bedrijf Mapster – maakte, is te vinden op native-land.ca. Het is een boeiend en supergedetailleerd overzicht van welke stammen er in Noord-Amerika leefden voordat de Europeanen daar vanaf 1492 de boel kwamen verstoren.

Volgens Temprano begon hij in 2015 met native-land.ca. Het was een periode waarin er flink wat onrust was vanwege de aanleg van pijpleidingen over indiaans grondgebied in British Columbia. “Terwijl ik die pijplijnprojecten in kaart bracht om het publieke bewustzijn te vergroten, vroeg ik mezelf af van wie het land nou precies was. Ik begon de geografische gegevens op te sporen en in kaart te brengen. En dat is een beetje uit de hand gelopen…”

Native-land.ca is nog steeds in aanbouw. Samen met een pas aangenomen onderzoeksassistent gaat de Canadees proberen om de leefgebieden van de native Americans nóg nauwkeuriger in kaart te brengen.

Bronnen: Native Land, Popular Mechanics

Beeld: Victor Temperano

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Mens