China gebruikt nog steeds verboden stof CFK-11

kijkmagazine

11 July 2018 09:10

ozonlaag

Een illegaal gas dat gaten in onze ozonlaag ‘brandt’, blijkt nog altijd in grote hoeveelheden door China geproduceerd te worden.

Twee maanden geleden werd bekend dat het gebruik van CFK-11, een schadelijke chloorfluorkoolstofverbinding (cfk), de afgelopen jaren weer stijgt. Nu is duidelijk geworden waar het gas, dat de ozonlaag aantast, vandaan komt. Volgens een rapport van een Britse milieuorganisatie produceert en gebruikt China de verboden stof onder andere veelvuldig in de bouw.

Lees ook: Wie loost er ozon-killers?

Gat

In de jaren zeventig realiseerden onderzoekers zich dat het gebruik van cfk’s ernstige beschadigingen aan de ozonlaag ten gevolge had. Om de ozonlaag – die een deel van de schadelijke uv-straling tegenhoudt – te beschermen, werd in 1987 het Montreal Protocol in het leven geroepen. Dit leidde tot een uiteindelijk verbod op elk gebruik van CFK-11 in 2010.

Staat van de ozonlaag boven Antarctica op 8 juli 2018. Hoe blauwer het gebied, hoe minder ozon daar aanwezig is. Gele en rode plaatsen duiden op meer ozon. Bron: NASA Ozon Watch.

Onverwachte stijging

Twee maanden geleden bleek uit onderzoek van het Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) echter dat de CFK-11 emissie sinds 2012 weer steeg, ondanks het verbod. Het Britse Environmental Investigation Agency (EIA) heeft nu een rapport gepubliceerd waarin wordt gesuggereerd dat China zeer waarschijnlijk grotendeels verantwoordelijk is voor de onverwachte stijging.

CFK-11 – trichloorfluormethaan – wordt gebruikt bij de productie van polyurethaan, ofwel pur, dat als purschuim onder andere als isolatiemateriaal fungeert in gebouwen.

Onderzoekers van de EIA vonden grote hoeveelheden van de verboden stof CFK-11 in fabrieken in verschillende provincies in China. Bron: EIA

70 procent

Onderzoekers van het EIA spraken met 21 Chinese bedrijven in tien verschillende provincies. Achttien fabrikanten gaven toe CFK-11 te gebruiken bij de productie van het isolatiemateriaal. En niet zo’n klein beetje ook: bij ten minste 70 procent van hun purschuimproductie zou het verboden gas worden gebruikt.

Wáárom zouden ze een zeer schadelijk, verboden gas gebruiken? Simpel: de illegale variant is vele malen goedkoper, en zou beter werken dan het legale alternatief.

Vaten met onder andere CFK-11 in een fabriek in Dacheng in de Chinese provincie Hebei. Bron: EIA

Wat de sancties voor China en de fabrikanten zullen zijn, is nog onduidelijk. Wel duidelijk is dat er íets moet gebeuren, wil de ozonlaag niet verder beschadigd raken.

Bronnen: EIA, BBC

Beeld: EIA, NASA

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Mens